Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Tips på konstböcker

17 aug, 2015 
AvFemina
Annons
Omslag_Passioner-bestyr

”Våra mest intressanta svenska samtidskonstnärer”
NÅGRA AV DE STÖRSTA

En tanke man snabbt slås av genom att bläddra i Passioner och bestyr: svensk konst på 2000-talet (Bokförlaget Arena) är att det finns så många duktiga konstnärer. De 17 som presenteras här är några av våra mest intressanta svenska samtidskonstnärer, men vi vet ju att det finns otaliga fler. Möt bland andra Jockum Nordström, Linn Fernström, Nathalie Djurberg och Mamma Andersson.

 

Annons
Omslag_Lars-Lerin-Straff

Konstnären Lars Lerin är en av Sveriges största och fick 2014 års Augustpris för Naturlära (Albert Bonniers förlag). Bland alla hans böcker vill vi slå ett extra slag för Straffrundor och ärevarv: brev och bilder 2004-2006 (Natur & Kultur), den fristående fortsättningen på Tröstpriser och sidovinster (Cora förlag). I båda böckerna brevväxlar Lerin med konstnärskollegan och nära vännen Kerstin Högstrand och boken är rikt illustrerad med bådas verk. Brevväxlingen ger oss en svindlande inblick i deras liv, man får intrycket av att de båda helt lyckats bortse från en tänkt läsekrets och bara fokuserat på viljan att berätta för varandra.

Annons
Omslag_Mala-som-en-mastare

Utbudet av verkligt fina målarböcker har exploderat på sistone. Måla som en mästare (Pagina) är en perfekt presentbok till både små och stora konstnärer. Drygt 200 sidor fyllda med möjligheter att själv vara kreativ och skapa. Alltihop inspirerat av de stora mästarna: färglägg van Goghs solrosor eller rita klart Mona Lisas leende. Boken är skapad av prisbelöntabrittiska illustratören Marion Deuchars som gjort bokomslag för Penguin och illustrerar för The Guardian och New York Magazine.

Annons