Artikeln innehåller reklamlänkar
Feminas bokredaktör Kenneth Gysing recenserar Polcirkeln av Liza Marklund och Fädernas missgärningar av Åsa Larsson
Bokomslag Fädernas missgärningar av Åsa Larsson

Fädernas missgärningar (Albert Bonniers förlag), Åsa Larsson

Betyg: 5

Nu kommer Åsa Larsson med sjätte och sista kriminalromanen med åklagaren Rebecka Martinsson i huvudrollen. Det är Åsa som säger att det är den sista boken, men med författare vet man förstås aldrig. Som läsare får man hoppas på en fortsättning någon gång för det här är en mångbottnad, alldeles lysande kriminalroman. Det är också läsning som skapar en närmast obetvinglig lust att flytta norröver, Åsa skriver om ett landskap hon älskar, ett Norrbotten med överjordiskt vackra fjäll och glittrande älvar och forsar som dånar som de gjort sedan urtid.

Men även i paradiset tar sig ondskan plats, en gammal man hittas död i ett ensligt beläget hus på en ö i Torne älv, och strax därpå ytterligare en död man i samma hus, en man som varit försvunnen sedan sextiotalet.

Rebecka Martinsson får hand om utredningen, och finner kopplingar till den egen släkten och mörka hemligheter i det förflutna. Lägg till det svett-, blod- och linimentdoftande skildringar av boxningens innersta väsen (boxningsklubben BK Nordpolen tar stor plats i berättelsen) samt uppsluppet och livsbejakande om ångande erotik mellan sextioplussare – och jag slår ihop boken (med rodnande kinder) efter sista sidan, i ett rungande: NORRBOTTEN, tammejfaen!

Här kan du hitta Fädernas missgärningar (länk till Tradedoubler.com) av Åsa Larsson.

Bokomslag Nya människor i fel ordning av Jonas Karlsson

Nya människor i fel ordning (Wahlström & Widstrand), Jonas Karlsson

Betyg: 4

När världen larmar och gör sig till, nyheterna bullrar om klimatkatastrofer och krig och unga män som skjuter vilt omkring sig land och rike runt, då är det skönt att sjunka ner med Jonas Karlssons novellsamling Nya människor i fel ordning. Karlssons noveller oroar i och för sig också, men på en mer minimalistiskt existentiell nivå, de tilldrar sig i en stillsam vardag fjärran alla bomber och granater.

I novellen Orättfärdigt bjuder han in till en parmiddag där ett av paren är nyskilda, värdparet har ändå bjudit in båda (det hade varit opassande att bara bjuda den ena och välja sida), de är ju ändå vuxna människor som kan uppföra sig. Men de nyskilda befinner sig i krig, strider med subtila medel. Gester, ordval, mimik; vapen som inte dödar men kan göra mycket illa.

I en annan novell, En ny människa, bestämmer sig en kvinna för att byta identitet, hon är trött på att vara den hon varit fram till nu. Hon är ju en fri människa i ett fritt land, kan välja att vara den hon vill, varför begränsa sig till en karaktär?

Karlsson skriver underhållande, underfundigt, får tillvaron att gunga till en smula. Livet är en vandring över nattgammal is – med bråddjupet ständigt närvarande därunder!

Här kan du hitta Nya människor i fel ordning (länk till Tradedoubler.com) av Jonas Karlsson.

Årets nominerade till Augustpriset – vem vinner?

Bokomslag Polcirkeln av Liza Marklund

Polcirkeln (Piratförlaget), Liza Marklund

Betyg: 5

Liza Marklund drar norrut i sin nya kriminalroman. Fem tonårsflickor i den lilla staden Stenträsk i Norrbotten träffas en gång i månaden för att diskutera litteratur. En av dem försvinner spårlöst sommaren 1980. Fyrtio år senare hittas hon, mördad. Hög spänning, lyhört om tonårsrelationer, elegant intrig. Marklund är tillbaka i högform!

Här kan du hitta Polcirkeln (länk till Tradedoubler.com) av Liza Marklund.

Bokomslag Leons bok – en kärlekshistoria av Gabriel Francke Rodau

Leons bok – en kärlekshistoria (The Book Affair), Gabriel Francke Rodau

Betyg: 4

Gabriel Francke Rodau gör en fin och ömsint romandebut om Leon Bialek som vid sjuttio års ålder förlorar sin fru Rakel. De har inga barn, de älskade aldrig riktigt varandra, och Leon drömmer sig tillbaka till sin stora kärlek Anna, som lämnade honom i unga år. Han söker upp henne. Varmt om kärlek på ålderns höst!

Här kan du hitta Leons bok – en kärlekshistoria (länk till Tradedoubler.com) av Gabriel Francke Rodau.

Bokomslag Sömmerskan från Paris av Georgia Kaufmann

Sömmerskan från Paris (LB Förlag), Georgia Kaufmann

Betyg: 4

Unga Rosas liv slås i spillror under andra världskriget, hon blir våldtagen och gravid och tvingas fly från Italien över alperna till Schweiz. Hon föder en son, lämnar honom hos en väninna och tar sig till Paris och får praktik som sömmerska hos Christian Dior. Kärlek, sorg och massor av mode – med andra ord, välskräddad feelgood!

Här kan du hitta Sömmerskan från Paris (länk till Tradedoubler.com) av Georgia Kaufmann.

Bokomslag En enkel till Amerika av Marie-Louise Marc

En enkel till Amerika (Printz), Marie-Louise Marc

Betyg: 4

Ingrid i 1950-talets Flen längtar ut i världen. Hon drömmer om ett liv som sömmerska, och åker buss till Paris med en väninna. Där träffar hon amerikanen John och blixten slår ner i Ingrids hjärta. Fin feelgood om att våga kasta loss och söka sig ett nytt liv i det okända.

Här kan du hitta En enkel till Amerika (länk till Tradedoubler.com) av Marie-Louise Marc.

Månadens pockettips från Femina

Bokomslag Jagad av Joyce Carol Oates

Jagad (Albert Bonniers förlag), Joyce Carol Oates

Abby har en återkommande mardröm som barn där hon går över ett fält med benknotor. När hon längre fram i livet drabbas av en svår olycka försöker maken Willem förstå vad som hänt och varför. Ledtrådar leder till mörka hemligheter i Abbys förflutna.

Här kan du hitta Jagad (länk till Tradedoubler.com) av Joyce Carol Oates.

Det kommer en ny julbok av Astrid Lindgren – spana in den här

Bokomslag 300 grader av Pernilla Ericson

300 grader (Romanus&Selling), Pernilla Ericson

Lilly Hed har lämnat en chefskarriär i Stockholm för att bli utredare vid Nynäshamnspolisen. Men hon hamnar bokstavligt talat i hetluften när det börjar brinna i skogarna runtomkring. Spännande och aktuellt i klimatkristider!

Här kan du hitta 300 grader (länk till Tradedoubler.com) av Pernilla Ericson

Bokomslag Sommaren på Park Avenue av Renée Rosen

Sommaren på Park Avenue (Historiska media), Renée Rosen

Alice Weiss flyttar till New York 1965 och får jobb som assistent på magasinet Cosmopolitan. Nya chefredaktören Helen Gurley Brown chockerar samtiden med banbrytande texter om feminism och sex.

Här kan du hitta Sommaren på Park Avenue (länk till Tradedoubler.com) av Renée Rosen.

Mer läsning

Femina