Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Världens bästa Barbro

29 maj, 2014 
AvFemina
Tre omslag från Barbro Lindgrens böcker.
Annons
Boken Jättehemligt (Karneval förlag)

Årets pristagare av Astrid Lindgren memorial award heter Barbro Lindgren. Katti Hoflin, verksamhetschef på Dunkers kulturhus i Helsingborg (som fram till den 7 september visar en stor Barbro Lindgren-utställning) har tidigare på denna sida tipsat om hennes Jättehemligt (Karneval förlag), första delen i en självbiografisk trilogi. Om Barbros eget liv som barn handlar även trilogin om flickan Sparvel, tre böcker som skoningslöst berättar om hur det är att vara barn.

Boken: Gröngölingen är på väg: dikter för barn och andra

I den nya utgåvan med ny form-givning och typografi finns även nio av Katarina Olausson Sälls vackra blyertsillustrationer från originalutgåvan. Obligatorisk i bokhyllan!

Annons
Boken Ett nollsummespel

I en intervju i Dagens Nyheter i samband med Alma-priset säger Barbro Lindgren att hon tycker det är lite synd att hennes vuxenböcker inte uppmärksammats i så stor utsträckning och förklarar att de är “otroligt enkla de också”. “Jag skriver alltid enkelt faktiskt, jag kan inte komma på några fina ord.” Ett bra val är Ett nollsummespel, fylld av Lindgrenska funderingar kring stora och små frågor.

Först publicerad in Femina nummer 6 2014 av ELIN ERSSON.

Annons