1:60

Efter reklamen: Klassiska Filmcitat

(1:60)

Vill du se en film med romantik, men vet inte vilken film du ska välja? Börja då med att spana in den här listan! Vi har plockat de elva filmer som fått bäst betyg på filmsajten IMDB – Internet movie data base – där alla som vill får betygsätta filmer de sett. Filmerna har alla kategoriserats under ”romantik”, men kan tillhöra flera olika genres. Har du sett några av filmerna, och håller du med?

11. Amelie från Montmartre (2001)

Den här franska filmen med Audrey Tautou i huvudrollen som den naiva Amelie har blivit en modern klassiker.

10. Eternal sunshine of the spotless mind (2004)

Jim Carrey och Kate Winslet spelar ett par som efter att relationen tagit slut bestämmer sig för att radera varandra ur minnet med hjälp av ett medicinskt ingrepp – men vad händer när de inte minns varför de gjorde slut?

Jim Carrey och Kate Winslet i Eternal sunshine of the spotless mind

Rights Managed

9. Chhhichhore (2019)

En indisk film som har hyllats av kritiker och vunnit flera priser. I Chhhichhore ser medelålders Anirudh efter en olycka tillbaka på sin tid på högskola med vänner och kärlek.

8. Wall-E (2008)

En animerad film som både är en söt kärlekshistoria och klimatkritik i ett. Städroboten Wall-E upptäcker roboten Eve, och följer henne ut i rymden – där han upptäcker att jordens befolkning blivit lurad.

Roboten Wall-E är ensam på jorden.

Rights Managed

7. Your name. (2016)

Hyllad mangafilm där en pojke och en flicka upptäcker att de har en oväntad koppling genom drömmar.

6. Stadens ljus (1931)

En av Charlie Chaplins mest hyllade filmer. Chaplin spelar en hemlös man som är handlöst kär i en blind blomsterflicka, och gör vad han kan för att samla in pengar för att hon ska få vård.

5. Moderna tider (1936)

Det får plats med två Charlie Chaplin-filmer på listan. I Moderna tider kämpar Chaplin med livet i en industristad, där han får hjälp av en ung hemlös kvinna.

4. Casablanca (1942)

En av världens mest klassiska filmer, med Humphrey Bogart och Ingrid Bergman i rollerna.

Humphrey Bogart och Ingrid Bergman i Casablanca.

Rights Managed

3. Cinema Paradiso (1988)

Cinema Paradiso är en italiensk klassiker om en framgångsrik regissör som återvänder hem till sin hemstad, och återupptäcker sin kärlek till film.

2. Livet är underbart (1997)

Italienare kan romantik, tycker användarna på IMDB. Livet är underbart utspelar sig i Italien under andra världskriget, där man får följa en judisk familj som kämpar för att hålla ihop familjen under ockupationen.

1. Forrest Gump (1994)

Filmen som för evigt gjort Tom Hanks till en av Hollywoods allra största. Den snälla men inte så intelligenta Forrest Gumps livsresa och kärlek till olyckliga barndomsvännen Jenny är en garanterad hit på filmkvällen – och tåls att ses om.

Robin Wright och Tom Hanks spelar i Forrest Gump.

Rights Managed

Utvald läsning

Femina