Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Världslivsmedelsprogrammet får Nobels fredspris 2020

09 okt, 2020 
AvElin Jonsson
FotografTT
FN:s Världslivsmedelsprogram tilldelas Nobels fredspris år 2020 med motiveringen att de har agerat mot att svält används som ett vapen i krig och konflikter.
Annons
9 egenskaper som utmärker högintellektuellaBrand logo
9 egenskaper som utmärker högintellektuella

I dag klockan 11 meddelade den norska Nobelkommittén att Världslivsmedelsprogrammet (World Food Programme,WFP) får Nobels fredspris år 2020.

När dörrarna öppnades till Stora salen i Nobelinstitutet i Oslo meddelade Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen att Världslivsmedelsprogrammet fått årets fredspris.

Med motiveringen tilldelades Världslivsmedelsprogrammet priset:

– De har agerat mot att svält används som ett vapen i krig och konflikter, säger Berit Reiss-Andersen, ordförande i norska Nobelkommittén och fyller i:

– Mat är det bästa botemedlet mot kaos.

Vidare skriver Nobelkommittén att ”behovet av internationell solidaritet och multilateralt samarbete är mer iögonfallande än någonsin”.

”För sina ansträngningar att bekämpa hunger, för dess bidrag till att förbättra förhållandena för fred i konfliktdrabbade områden och för att fungera som en drivande kraft i ansträngningarna att förhindra att hunger används som ett vapen för krig och konflikt”, skriver Nobelkommittén.

Annons

Världslivsmedelsprogrammet får Nobels fredspris 2020

Världslivsmedelsprogrammet (World Food Programme, WFP), är ett program inom FN för livsmedelshjälp som grundades 1961 och är världens största humanitära organisation.

Tidskriften Times tänkte att pandemin skulle komma att påverka valet av vinnaren till årets fredspris, de nämnde att Världshälsoorganisationen (WHO) var en högoddsare, Times nämnde även miljökämpen Greta Thunberg som en potentiell fredspristagare.

Mer än 300 hemliga nominerade

I år fanns det 318 nominerade kandidater till fredspriset, varav 211 var enskilda personer och 107 var organisationer. De nominerade personerna och organisationernas namn får inte avslöjas förrän efter 50 år, enligt Nobel-reglerna.

Så visst, du eller din organisation kanske just gick miste om ett fredspris!

Det är den norska Nobelkommittén som beslutar om vem som vinner fredspriset, och den består av fem personer som utses av det norska parlamentet – allt i enlighet med Alfred Nobels testamente.

Abiy Ahmed fick Nobels fredspris 2019

Förra året fick Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed Nobels fredspris. Detta med motiveringen: ”för sitt arbete med att för att uppnå fred och internationellt samarbete, och särskilt för sitt avgörande initiativ för att lösa gränskonflikten med grannlandet Eritrea”.

Foto: TT

LÄS MER:

Annons