Elin, vad har du lärt dig av att skriva boken?

– Att inte se vänskap som någon lyxig bonus i tillvaron, utan som livsnödvändig. Nära relationer gör oss både lyckligare och friskare, därför har jag slutat att jaga nya, ytliga vänner och prioriterar de få ömsesidiga och djupa relationerna.

Bästa knepet för att skaffa nya kompisar?

– Det är inte alltid så lätt. Vi svenskar lär vara bland de sämsta i världen på det och ju äldre vi blir desto större är risken att vi blir ensamma. Men nu ploppar allt fler appar upp, som GoFrendly, och olika intressegrupper på nätet där man kan träffa likasinnade. En annan nyckel är att se potentialen i sin omgivning: i tjejen man alltid ser på gymmet, den som väntar på samma buss på morgonen eller barnens kompis förälder som man småpratar med vid hämtningen. Det handlar mycket om att faktiskt våga ta steget och fråga en potentiell vän om den vill ses.

Hur gör du för att hinna träffa dina vänner?

– Jag och mina två närmaste väninnor schemalägger våra träffar – för vi insåg att de där tidsluckorna inte uppstår av sig själv. Minst en gång i månaden ses vi och det rejält. Då blir det lång middag där vi avhandlar allt, oftast med mycket skratt men också tårar.

Tävla och vinn boken!

 

Tävlingen är avslutad. Grattis till vinnarna!

Louise Krabbe, Farhult

Josefin Tränck, Sollentuna

Agneta Lönn, Järfälla

Marie Fredrikson, Sköllersta

Gun Håkansson, Eslöv

 

Läs även:
Ny studie visar: Exakt så lång tid tar det att bli bästa vänner

Lär dig kallprata med vem som helst – 8 tips!

Studie: Nära vänner kan förlänga ditt liv

 

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: