Med lån, amorteringar, räkningar och kan det där med att bli riktigt rik som exempelvis Oprah Winfrey kännas som en utopi. Men du kan bli förmögen, om du bara slutar göra dessa misstag med dina pengar.

1. Du tror att du inte förtjänar att ha mycket pengar

Steve Siebold, som själv arbetat ihop till sina egna miljoner, skriver i Business Insider att i en marknadsekonomi har alla samma möjligheter att bli förmögna, det gäller bara att ta vara på tillfällena. Och tänka stort! Varför ska inte du kunna ha en miljon kronor på sikt?

2. Du jobbar inte smart

Vi har alla fått lära oss att det är viktigt att jobba hårt. Men vad som är ännu viktigare är att jobba smart. För att skapa din förmögenhet måste du tänka på att jobba smart, till exempel genom att investera pengar i aktier eller fonder. På så vis jobbar dina pengar åt dig.

3. Du tänker för mycket på att ”spara” i stället för att ”tjäna”

Att spara är så klart viktigt för att på sikt bli förmögen, men om du vill få mer pengar är det också viktigt att se över inkomsterna. Bland miljonärer är det vanligt att ha flera inkomstkällor samtidigt och sedan kombinera det med smarta sparvanor. Det gäller bara att ta vara på tillfällena.

– Sluta oroa dig för att få slut på pengar och fokusera i stället på hur du kan tjäna mer, skriver Steve Siebold.

Läs även Glöm pengar – nu vet forskare vad som verkligen gör dig lycklig

4. Du köper sådant du inte har råd med

Det säger sig själv, lever du över dina tillgångar kommer du aldrig någonsin att bli rik. Och får du en löneförhöjning måste det inte leda till nya (och dyrare) vanor.

– Gör dig känd för din arbetsmoral, inte prylarna du köper, har Grant Cardone sagt, som själv arbetat ihop sin förmögenhet till tidningen Entrepreneur.

Läs även 7 tips som kan spara dig tusenlappar i höst

5. Du är nöjd med en stabil inkomst

Hos en genomsnittlig inkomsttagare är det vanligast med en månadslön som är fast eller baserad på inarbetad tid.

De som har mycket pengar är ofta är egenföretagare som ger sig själva betalt utifrån firmans resultat.

– De flesta nöjer sig med ett liv med ekonomisk medelmåttighet genom att de stannar på jobb med blygsamma löner och årliga löneökningar, säger Steve Siebold.

6. Du har inte börjat investera

Vi har redan nämnt det, men det effektivaste sättet att få pengar att växa är att investera dem. Och ju tidigare du börjar, desto bättre.

I den bästsäljande boken ”I teach you to be rich”, skriver författaren Ranit Sethi att en genomsnittlig miljonär investerar 20 procent av sin inkomst per år. Deras förmögenhet mäts inte i hur mycket pengar de drar in varje år, utan hur de sparar och investerar över tid.

Du behöver inte vara en expert på privatekonomi för att börja, du behöver inte ens ett superstort kapital för att börja.

Om du är intresserad bör du läsa den här artikeln: Så börjar du investera i aktier – expertens 5 bästa tips!

Det enklaste är att börja investera för pensionen eller i en fond och se pengarna växa på sikt.

7. Du följer inte dina drömmar

Om du vill bli framgångsrik, då är det viktigt att du verkligen älskar det du gör. Att ditt jobb verkligen är din passion och inte dina föräldrars eller din partners.

– När du följer någon annans drömmar eller mål, du blir du så småningom missnöjd med ditt valda yrke. Din prestation och kompensation kommer att återspegla detta. Och för att kompensera för det kommer du att få kämpa ekonomiskt. Du kommer helt enkelt inte att ha den passion som krävs för att du ska nå framgång.

8. Du är för bekväm

Om du vill bygga upp ett stort kapital måste du lära dig att hantera osäkerhet och otrygghet.

Förmögna personer lär sig tidigt att om de vill vara miljonärer så kommer det inte vara lätt, men de lär sig att hantera otryggheten genom att överbygga sina rädslor och vågar ta större risker (som de givetvis har räknat på i förhand).

9. Du har inga sparmål

Att i stället för att bara lägga pengar på hög, kan du göra sparandet roligare om du faktiskt har en plan för vad du vill göra med dem. Sparar du till en resa, en pension med guldkant eller till ett nytt boende?

Skriv ner dina sparmål och tänk igenom hur du ska göra för att nå dina drömmar.

10. Du spenderar först och sparar sen

Om du verkligen vill bli rik, sluta spara det som råkar bli över varje månad efter att du shoppat, ätit ute och betalat alla löpande kostnader. Utan bestäm dig för en summa som du vill spara varje månad och ställ in automatiska överföringar varje gång du får lön. Och om du sedan har pengar över i alla fall varje månad – sätt över dem på sparkontot! (Och investera sedan pengarna)

 

Läs även 5 saker du lägger pengar på som hindrar dig från att bli rik

Källa: Business Insider