Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

117-årig nunna överlevde corona – smittades på ålderdomshemmet

11 feb, 2021 
AvAino Oxblod
FotografNICOLAS TUCAT/TT.
Syster André har överlevt spanska sjukan, två världskrig och nu också covid-19.
Den franska nunnan firar sin 117-årsdag på torsdagen med ett glas champagne och vetskapen att hon blivit frisk från corona – efter att ha tackat nej till vaccin.
– Hon sa hela tiden ”jag är inte rädd för covid för jag är inte rädd för att dö, så ge vaccinet till de som behöver det”, säger talespersonen för syster Andrés ålderdomshem, David Tavella.
Annons
Fem vanliga frågor och svar om covid-19Brand logo
Fem vanliga frågor och svar om covid-19

Nunnan André har inte bara överlevt spanska sjukan för 100 år sedan, hon har också tagit sig igenom två världskrig och ”många tragiska händelser” enligt henne själv. Den nyligen fyllda 117-åringen är äldsta personen i Europa som man känner till – och nu har hon också överlevt att ha blivit smittad av coronaviruset, skriver New York Post.

117-åringens dust med det för vissa dödliga viruset verkar knappt ha krusat hennes yta heller.

– Hon har hämtat sig, tillsammans med de andra som bor här. Hon är lugn, väldigt strålande och ser fram emot att fira sin 117-årsdag, säger talespersonen för syster Andrés kloster, David Tavella.

När viruset kom till ålderdomshemmet i södra Frankrike där André bor så blev 81 av 88 boende smittade, och 11 av dem dog. 117-åringen märkte dock knappt av viruset, mer än att hon sov mer än vanligt och kände sig lite hängig. Nu är hon den äldsta personen man känner till i världen som har överlevt coronaviruset.

Annons

117-åriga nunnan överlevde spanska sjukan och corona

I Frankrike har 2,2 miljoner personer vaccinerats mot covid-19, ungefär tre procent av befolkningen. Det går att jämföra med Sverige där 3,9 procent av befolkningen har fått första dosen av vaccinet.

– Hon sa hela tiden ”jag är inte rädd för covid för jag är inte rädd för att dö, så ge vaccinet till de som behöver det”, säger Tavella.

Den 117-åriga nunnan har sagt att pandemin har gjort att hon emellanåt har känt sig ensam, men hon har samtidigt tagit det med lugn.

– När man varit tonåring under en pandemi som dödade tiotals miljoner och sen sett skräcken under två världskrig, så sätter man nog saker i perspektiv.

Läs mer:

Annons