Slå på ljud

Det var den tionde december som hemlösa Sean Currey letade efter mat utanför ett kafé, men i stället hittade en plånbok. Plånboken tillhörde 80-åriga Evelyn Topper, som hade besökt kafét tidigare.

Currey, som varit hemlös till och från genom åren och nu bodde i sin bil sedan fem år tillbaka, funderade först om han skulle köpa sig något att äta med kreditkorten i plånboken, men bestämde sig snabbt för att i stället lämna tillbaka plånboken till dess ägare.

– Vem som helst som är hemlös, kall, trött och hungrig – om de hittade ett kreditkort så skulle de fundera på det. Men om man skulle agera på tanken eller inte är två olika saker. Jag är hellre kall och hungrig och vet att jag gjort rätt sak, säger Sean Currey till Washington Post, som var först att rapportera om Sean, Evelyn och Mikayla.

Evelyn Topper hade upptäckt förlusten av sin plånbok dagen innan, och även ringt kafét för att se om de fått in plånboken – utan framgång.

– I den där lilla plånboken hade jag allt. Alla kreditkort, kontokort, mitt medicinkort. Allt jag äger, jag var förstörd.

När Sean Currey ringde upp och berättade att han hade hittat plånboken och ville lämna tillbaka den så skrek Evelyn rakt ut av glädje, berättar hon.

– Jag kunde inte tro det, säger hon till Washington Post.

Mikaylas gest till hemlösa Sean – efter hans osjälviska drag

När Evelyn ringde sin dotter Vanessa och dotterdotter Mikayla för att berätta om den hemlöse mannens osjälviska gest, så kom Mikayla fram till att hon ville göra något för att ge tillbaka. Till hennes födelsedag bad hon därför familj och vänner att donera pengar till Sean, som hon fick veta hade haft extra svårt att hitta tillfälligt husrum på grund av coronapandemin, trots att han ströjobbar som hantverkare. Mikaylas insamling kom upp i 475 dollar, ungefär 3800 kronor, som, hon gav till Sean.

– Jag var så rörd. Det var uppfriskande att veta att människor i hennes ålder vill hjälpa till, säger Sean Currey.

Men det tog inte slut där – folk fortsatte fråga hur de kunde hjälpa Sean, och Mikayla och mamma Vanessa bestämde sig för att starta en insamling på Gofundme för att få bort Sean från gatorna. Insamlingen har hittills fått in över 400 000 kronor, där pengarna ska användas till att även hjälpa andra hemlösa.

– Vem hade kunnat tro att lämna tillbaka en plånbok till någon jag inte kände skulle bli början på något som kommer skapa något riktigt bra, säger Sean Currey.

Läs mer:

Aminah och Sophie räddade varandra ur droghelvetet på gatan

Så kan du göra skillnad – och må bättre på kuppen

Mäklarfirma säljer hemlösas boende: "Centralt och luftigt"