Trendar: Nostalgi I rampljuset Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

15 feministiska framsteg 2019

03 dec, 2019
AvAnna-Lena Pettersson
historiska framsteg för kvinnor 2019
Varje år görs nya framsteg för jämställdhet och feminism. Här listar vi 15 positiva händelser som vi har sett under 2019 och som har tagit oss närmare ett samhälle där kvinnor och män är jämställda.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under 2019 har massor av fantastiska feministiska steg tagits, men det har också gått bakåt på andra håll. Samtidigt som flera delstater i USA stryper rätten till abort lagstiftar Nordirland för att tillåta aborter. Och inom sportens värld är det trögt när det gäller jämställda löner, men inte inom alla sporter.

Vi har samlat 15 av årets positiva feministiska händelser här.

1. Fotbolls-VM blev ett steg mot jämställda löner

Nu lär det dröja ett tag till innan fotbollen erbjuder män och kvinnor lika mycket pengar, men under och efter VM sommaren 2019 skallade ropen ”Equal pay” från läktarna och ända in i amerikanska senaten. Demokraten Joe Manchin lämnade in ett lagförslag med krav på lika lön för manliga och kvinnliga spelare i seniorlandslagen. Det rör på sig i USA och går de i bräschen lär flera länder följa efter.

2019 var också första året sedan 1981 som kvinnor i Iran fick gå på och titta på en fotbollsmatch när Iran mötte Kambodja. Stämningen bland de 4 500 kvinnorna som släpptes in var passionerad och lycklig även om många också kritiserade att kvinnorna inte fick gå på matchen med sina män.

Amerikanska landslaget i fotboll.
Det amerikanska landslaget med Megan Rapinoe i spetsen ställer krav på bättre jämställdhet inom fotbollen.

2. Tenniskvinnor gick om männen i prispengar

En sport där man under 2019 kunde se ett trendbrott och kvinnorna gick om männen i prispengar är tennis. Under flera år har tennisen haft jämställda prispengar i flera stora turneringar men i år kammade segraren för kvinnornas WTA-turnering hem inte mindre än 45,6 miljoner kronor medan segraren i herrarnas motsvarande turnering ATP vann 27,7 miljoner.

Annons

3. Stockholms kvinnohistoriska öppnade

I år slog journalisten och jämställdhetskämpande multiarbetaren Lina Thomsgård upp dörrarna till Stockholms kvinnohistoriska. Eller slog upp portarna är kanske fel uttryck. Stockholms kvinnohistoriska är ett museum utan hus, istället tar de plats där de själva känner att det passar, i samarbete med andra museer eller institutioner där man belyser kvinnor och deras prestationer och historia. Målet är att öka synliggörandet av kvinnornas historia.

4. Greta Thunberg – från ensam till miljoner

Att Greta Thunberg under det här året har gått från att sitta ensam utanför riksdagen till att vara frontfigur för en global klimatrörelse, hålla tal i FN och bli inbjuden till FN:s stora klimatkonferens är minst sagt imponerande. Hon lever verkligen upp till det hennes bok heter: Ingen är för liten för att göra något stort.

Fridays for future
Greta Thunberg fick miljontals människor att förstå att det inte finns ett andra jordklot.

5. P-piller för män ett steg närmare

För första gången gjordes det lyckade test på människor av p-piller för män. Testerna som gjordes i våras visade att det nya preventivmedlet funkade, men att det förekom en hel del biverkningar som man måste komma förbi innan pillret kan komma ut på marknaden.

Annons

6. Vaginamuseum i London

Projektet med att öppna ett vaginamuseum pågick i två år innan dörrarna öppnades i år. Vaginamuseet ligger i Camden i London och är det första museet med fokus på vaginor, gynekologi och kvinnors anatomi.

7. Kvinnoseger i Sudan

I år skrotade man äntligen lagen som förbjöd kvinnor i Sudan att ”bete sig omoraliskt och oanständigt”. Bland annat styrde den här lagen hur kvinnor fick klä sig. Det är tack vare en övergångsregering som fokuserar på kvinnors rättigheter som den här lagen ströks.

8. Feminismhymnen The rapist is you

En ny feministisk hymn sprider sig från Chile och över hela världen. Sången The rapist is you, har sjungits som en protestsång mot den våg av kvinnovåld som sveper över Sydamerika och som regeringarna inte gör något åt. Rörelsen har spritt sig över världen och samlat tiotusentals kvinnor från Chile till Australien att sjunga, dansa och protestera tillsammans.

9. Nordirland avkriminaliserade abort

Ända fram till oktober 2019 var det olagligt att göra en abort i Nordirland, men då röstades äntligen nya reformer igenom som gör det lagligt med abort. Samtidigt blev samkönade äktenskap tillåtna.

Annons

10. 100 år sedan rösträtten

I Sverige kunde vi fira att det var hundra år sedan den kvinnliga rösträtten röstades igenom. Sverige var det sista nordiska landet att genomföra allmän rösträtt. Det första allmänna valet som genomfördes i Sverige var 1921.

11. HD prövade samtyckeslagen

Efter ett år med samtyckeslagen hade sex män dömts för oaktsam våldtäkt, alltså sex utan tydligt samtycke. I juli 2019 prövades den nya lagen för första gången i Högsta Domstolen och det ledde till en fällande dom.

12. Första helkvinnliga rymdpromenaden

Första helkvinnliga rymdpromenaden
Jessica Meir och Christina Koch byter laddare.

När svensk-amerikanskan Jessica Meir och hennes astronautkollega Christina Koch klev ut från rymdstationen den 18 oktober i år blev de historiska. Det var första gången som en rymdpromenad genomfördes av två kvinnor. De var kvar utanför rymdstationen i sju timmar och 17 minuter och deras huvudsakliga uppgift var att byta ut en trasig batteriladdare.

Annons

13. Indiska stridspiloter

Den första kvinnliga stridspiloten inom Indian Air Force klev in i sitt flygplan i maj 2019. Hon heter Bhawana Kanth och är löjtnant.

14. Kvinnlig premiärminister i Belgien

Man kan undra hur länge det ska dröja innan Sverige får sin första kvinnliga statsminister. Det ena europeiska landet efter det andra får kvinnliga ledare och nu har Belgien sällat sig till den skaran. Den nya premiärministern heter Sophie Wilmès.

15. Kvinnliga fotbollsdomare tar över

Den franska fotbollsdomaren Stephanie Frappart blev historisk när hon klev ut på planen i augusti i år. Orsaken var att hon då blev den första kvinnliga domaren som dömde en UEFA-match för herrar.

Riktigt så långt har vi inte kommit i Sverige, men Tess Olofsson skrev svensk fotbollshistoria när hon dömde en division 1-match för herrar i april i år.

Foto: TT

 

Läs mer: 

Superstjärnorna som backar Greta – och de som inte gör det

Första domen efter nya samtyckeslagen

Annons