Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

5 knep för att betala av dina lån – och fortfarande ha ett liv!

06 sep, 2017 
AvMikaela Råberg
Låt inte skulderna komma i vägen för ditt liv. Det finns nämligen sätt att betala av lånen – utan att göra avkall på allt som är roligt.
Annons

Det finns roligare saker att lägga pengarna på än att betala av lån, men det är tyvärr något som bara måste göras. Dock finns det sätt att göra det på som inte har alltför stor inverkan på ditt sociala liv. De flesta av oss har trots allt lån som ska betalas av – oavsett om det är studielån, bostadslån, billån eller annat.

1. Ta reda på din exakta skuld

Det första du bör göra är att skaffa dig en överblick och ta reda på exakt hur mycket du är skyldig. Överraskande nog är det långt ifrån alla som gör detta, trots att det är väsentligt för hur du lägger upp din ekonomiska plan. Har du flera olika sorters lån så gör en sammanställning över den totala lånesumman, de olika räntorna och avbetalningsplanerna.

2. Skriv upp dina mål

Visst, att beta av dina skulder påverkar din månadsbudget, men du ska inte behöva pausa ditt liv tills allt är avbetalt bara för det.

– Tänk långsiktigt och sätt upp målen därefter. Inte bara dina mål för de kommande månaderna, utan även långsiktiga mål, säger Stephen Dash, grundare till sajten Credible.

Annons

När du gör din månadsbudget ska du ha i åtanke vad du vill göra den närmsta tiden, som kostar pengar. Kanske det är att åka på långresa, köpa en bostad, starta eget företag eller helt enkelt bara ha utrymme för några utemiddagar varje månad. Oavsett vilket mål du har i sikte – gör plats i budgeten för det och det kommer vara lättare att stå emot att slösa pengar på onödiga saker.

Att vara medveten om alla utgifter är A och O för att få kontroll på din ekonomi – och på så vis få pengar över till sådant du tycker är roligt.

3. Få koll på räntor

Skaffa förståelse för räntor och ta reda på hur hög ränta du betalar. Är räntan hög kan det vara en idé att lägga om lånet någon annanstans – detta gäller i stort sett alla typer av lån. Har du flera olika typer av lån kan det också vara fördelaktigt att samla dem på samma ställe. Tänk dock på att det finns många fördelar med studielån jämfört med banklån. Bland annat kan återbetalningstakten anpassas efter din ekonomiska situation, som ju kan förändras från år till år. Blir du sjuk eller arbetslös kan du även ansöka om att tillfälligt betala tillbaka mindre.

Annons

4. Gör en tidsplan – och håll dig till den

Hur lång tid det kommer ta att bli skuldfri beror på en rad olika saker; din inkomst, hur mycket du är skyldig och i vilket takt du väljer att betala av.

Om du har råd att betala mer än minimum blir du av med skulden snabbare, men att betala så mycket extra att du knappt får ekonomin att gå ihop för att bli skuldfri något år tidigare är inte alltid värt det. Att hela tiden leva på marginalen kan hindra dig från att leva ett socialt och rikt liv i många år framöver. Och vem vill det?

5. Låt inte skulderna ta över ditt liv

Ett vanligt missförstånd är att man ska betala av sitt studielån så fort som möjligt.

– Säg att du har 50 000 kronor över och betalar av en stor del av studieskulden i förtid. Du kommer då fortfarande inte ha mer pengar över i månaden och ligger dessutom risigt till om något oväntat skulle inträffa som kostar pengar, säger Ryder Taff, portfoliomanager på New perspectives, till My domaine.

Annons

Hans tips är att lägga undan extra pengar på ett sparkonto och ha som buffert – kanske till oförutsedda och plötsliga utgifter, pensionen eller som en semesterkassa.

– Betala bara det minsta som krävs av dig och nyttja studielånets fördelaktiga villkor. Studieskulden ska inte behöva förtära ditt vanliga liv, säger han.

Sammanfattning:

Samla information, sätt upp mål och gör en budget som du följer. När du gjort allt detta finns det ingenting mer du kan göra än att hålla dig till betalningsplanen. Och med det i åtanke slipper du lägga onödig tid på att oroa dig över dina skulder.

Källa: My domaine Foto: Unsplash

Läs även:

Annons