Hushållsekonomi blir mycket roligare om man gör en insats för miljön genom att snåla. Här är fem tips om enkla saker du kan göra för miljön och plånboken.

1. Skippa Wettextrasan-byt till bomull

Köp en hederlig gammal disktrasa i bomull som du kan använda om och om och om och om och om och om igen. Du får så klart tvätta den mellan varven men slipper slit och släng.

Läs även 7 saker i köket som du måste rengöra oftare än du tror

2. Shoppa med tygpåse

Du ska ändå gå till affären så då är det väl inte mer än rimligt att du har en påse (hel eller nät) i tyg som du använder till detta. Du sparar både miljö- och pengar på att skippa plastkassen. Ett tips är att hänga påsen på krokhängaren vid jackan så glömmer du inte den.

Läs även Plast, papper eller tyg? Detta är den bästa påsen!

3. Diska diskborsten

Ser diskborsten och kökssvampen tradiga ut? Innan du slänger dem i soporna kan det vara idé att köra dem en omgång i diskmaskinen. Så lever de kanske lite längre

Planera kyl- och frystömning så minskar svinnet. Bild: IBL

4. Maxa resterna

Är du bra på att spara rester i kylen men sämre på att äta upp dem? Använd då hellre frysen till resterna så håller de längre och kan pytsas ut över tid. Ett förslag är också att man inför en restätardag där kylskåpet töms och rester från frysen plockas fram. På så sätt blir det lite struktur och ruljans i hyllor och fack.

Ett tips, för att sätta lite guldkant på det hela, är att införa rest-tapas och sätta fram flera rätter på bordet samtidigt.

Läs även 6 goda recept till jobblunchen!

5. Häng på glastburkstrenden

Har du också lagt märke till att återanvända glasburkar blivit hippt på kafé och restaurang. Det är ju inget annat än ett gediget husmorstips från förr. Ett tips som tål att upprepas. Gamla marmeladburkar med lock är utmärkt förvaring för till exempel rester i kylskåpet eller skorpmjöl i skafferiet. Geléburkar är, som bekant, finfina att använda som dricksglas.

 

Källa: Netto

Artikeln publicerades först på Året Runt.

Läs även 5 små saker som kan göra skillnad för miljön 

Mest läst