agnes-wold2

År 2014 sommarpratade bakteriologiprofessorn och överläkaren Agnes Wold om moderna hälsomyter och om kvinnor inom forskarvärlden. Sedan dess har hon varit en etablerad sanningssägare med rockstjärnestatus som dessutom gjort succé i Skavlan.

Vi har samlat ett axplock av hennes uppskattade framträdanden och mytavslöjanden för att visa hur briljant hon är.

1. När hon avslöjade hur kvinnor diskriminerades inom forskarvärlden
Redan för 20 år sedan röt Agnes Wold och forskarkollegan Christine Wennerås ifrån med en artikel i DN debatt, när de såg att endast 4 av 26 åtråvärda tjänster som forskarassistent gick till kvinnor.

Deras resultat blev en riksnyhet och skakade om forskarsverige. Tack Agnes Wold och Christine Wennerås!

2. När hon spräckte vattenmyten
Minns ni när alla alltid hade en flaska vatten med sig av rädsla att bli uttorkade? Agnes Wold höll inte med, och avlivade snabbt myten.

”Nej! Att det skulle vara fräscht, nyttigt och bra att dricka vatten är bara nonsens. Vi ska dricka när vi blir törstiga, varken mer eller mindre. Kroppen reglerar detta själv och signalerar till oss när vi bör fylla på med vätska,” sa hon till Expressen.

3. När hon sa åt oss att sluta vara så rädda för förkylningar
Agnes Wold har längre hävdat att det är absurt hur mycket människor som i övrigt är friska oroar sig för att bli förkylda – det är helt enkelt något som kommer med vårt sociala levnadssätt.

– I stället för att noja sig över förkylningar kan man lämpligen tänka på att varje förkylning tränar immunförsvaret, sa hon till GP.

4. När hon fick oss att sluta städhetsa
Många har uppfattningen att om vi håller hemmet dammfritt minskar vi risken att bli sjuka eller allergiska. Det är helt fel, säger Agnes Wold. Hon menar att särskilt unga människor är rädda för bakterier och knappt vågar ta i räcken på bussen.

– Det ger en massa ångest och det kostar tid och pengar.

Bakterierna behöver fukt för att överleva och bäst trivs de i sin naturliga miljö – på oss människor.

Därför är det så tokigt att städa i tid och otid. Det minskar inte risken för sjukdomar, säger hon.

Vad gäller allergi så är det kopplat till vårt immunsystem och har ingenting med damm att göra, säger hon.

Läs även: 94-åring i ny klädkampanj. 

5. När hon synade ”bluffen” om handsprit
Handsprit har blivit allt vanligare på arbetsplatser, och till och med i våra hem. Agnes Wold menar att det hänger ihop med vår överdrivna rädsla för att bli sjuka, och att vårt användande har blivit fullkomligt överdrivet.

– Handsprit hör hemma i sjukvården. Det är en gåta varför folk använder det. Det är helt onödigt att unga människor oroar sig så mycket för att få en liten förkylning. Det är priset vi får betala för att leva som vi gör, säger hon till Svt.

Dessutom förklarar hon att spriten inte hjälper mot virus, och det är just vad de vanliga förkylningarna och influensorna är.

6. När hon sa att föräldrar inte måste hålla sina barn inne
På grund av rädsla för förkylningsviruset RS har det spridits en uppmaning till föräldrar att inte gå ut med sina småbarn till platser med många andra människor. Det menar Agnes Wold är helt absurt, med tanke på hur det påverkar föräldrarna.

– Att kvinnor ska sitta hemma ensamma med sina ungar de första 3-6 månaderna är inte klokt! Man kollapsar ju om man inte får gå ut och fika och se folk, har hon sagt.

Alla andra gånger hon har sagt briljanta saker
Agnes Wold har också spräckt flera myter om amning, föräldraskap, att naturlig mat alltid är nyttigare än framställd, och en lång rad andra saker som många av oss lever efter. Så har du inte börjat följa hennes arbete ännu är det helt klart dags att göra det nu.

 

Av: Joel Linde.

Läs även
Forskare: Detta gör dig lyckligare på riktigt. 
Intelligenta kvinnor är oftare singlar.