Artikeln innehåller reklamlänkar

Klubben av Matilda Gustavsson (AB Förlag)

Ett hantverk i världsklass när Matilda Gustavsson i ett undersökande reportage klär av klubben Forum, kretsen runt den och framför allt Jean-Claude Arnault och hans hustru Katarina Frostensson. Skakande vittnesmål om övergrepp, lögner och stölder. Läsning som inte lämnar någon oberörd.

 

Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood (Norstedts)

Den här boken kom redan 1985 och är en dystopisk skildring av ett framtida USA, förvandlat till den kristet fundamentalistiska republiken Gilead. Kvinnor i fruktsam ålder rekryteras och hålls fångna för att föda barn åt härskarklassens män. Tv-serien The handmaid´s tale som bygger på boken har gjort stor succé. Läs mer och köp den här.  (länk till Bokus)

Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie (AB Förlag)

Allt av Ngozi Adichie är läsvärt. Hon gjorde succédebut med En halv gul sol där hon skildrade några människor i skuggan av Biagfrakriget. Americanah handlar om Ifemelu som lämnar Nigeria för att studera i USA. Hon startar där en uppmärksammad blogg om öppen och dold rasism. Kärlek, klass och förtryck står i centrumi denna rika roman. Läs mer och köp den här.  (länk till butik)

Ett litet liv av Hanya Yanagihara (AB Förlag)

Det här är berättelsen om de fyra vännerna JB, Malcolm, Willem och Jude och deras liv i New York. Det är 732 sidor att helt uppslukas av, adjektiv som gripande, oförglömlig och mörk passar på denna stora roman som sannerligen inte lämnar någon oberörd. ”Jag grät säkert 40 gånger” sa en kollega efter läsningen. Läs mer och köp den här.  (länk till Bokus)

Allt jag fått lära mig av Tara Westover (Natur & Kultur)

En självbiografisk roman om författarens uppväxt i en mormonfamilj i amerikanska Utah. Mormoner tillika survivalister som lever helt utanför samhället, barnen går inte i skolan och föräldrarna tar dem inte till sjukhus. Det är brutalt men djupt fascinerande. 17 år gammal börjar Tara skolan, tio år senare doktorerar hon. Läs mer och köp den här.  (länk till butik)

Ett jävla solsken av Fatima Bremmer (Forum)

Vilken insats hon har gjort, journalisten Fatima Bremmer när hon skrivit denna utmärkta biografi om Ester Blenda Norström, vår första undersökande reporter. Ester Blenda slet som piga, hon levde med samer och räddade byar från svält under finska inbördeskriget. Priset hon betalade för sitt äventyrliga liv var väldigt högt, hennes privatliv var ofta kaos. En bok som fängslar från första till sista raden. Läs mer och köp den här!  (länk till butik)

Vi for upp med mor av Karin Smirnoff (Polaris)

Två böcker har hon skrivit om Jana Kippo och hennes liv i Smalånger, Karin Smirnoff, och den tredje är på g. Det är bistert, tufft, sorgligt, egensinnigt och omskakande. Smirnoff har en egen helt, unik ton, det är nästan som om hon har konstruerat ett nytt språk. Missa inte. Läs mer och köp den här.  (länk till Bokus)

Flickan och skulden av Katarina Wennstam

För 17 år sedan kom den här boken och den har släppts i reviderade nyutgåvor allt sedan dess. Den skakade om hela debatten runt våldtäktsoffer och blottlade hur vi kan glömma att det låter likhet inför lagen när det gäller just flickor som våldtas. Wennstams research är grundlig och det är ett imponerande och viktigt verk. Läs mer och köp den här.  (länk till Bokus)

LÄS MER: 

Böckerna du inte får missa i mars!

10 fantastiska böcker om kärlek