Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Abba-Björn: Varför tänkte jag inte efter innan #metoo?

05 dec, 2017 
AvIda Gustafsson
Björn Ulvaeus skriver i SvD hur Metoo-debatten har förändrat honom. Att han numera reflekterar över om han är högljudd eller om han breder ut sig – något som han bekänner att han aldrig gjort förut.
Annons

Låtskrivaren och musikern Björn Ulvaeus inleder sin debattartikel som publicerats i Svenska Dagbladet med att han märker att han numera tänker efter.

”Är jag högljudd? Breder jag ut mig? Ett möte med två kvinnor och fem män. Finns det en tendens att männen avbryter kvinnorna eller verkar det som om de senare håller inne med det de just hade tänkt säga? Så här stannade jag aldrig upp och reflekterade över en liknande situation före #metoo. Men hur hälsosamt är det inte att jag gör det, och varför i herrans namn har jag inte gjort det förut?”

Han skriver att han vill se och undersöka hur de manliga maktstrukturerna yttrar sig, för att han är övertygad om att de står i vägen för ett bättre och rikare människoliv. Och när han har tagit upp frågan med andra män håller de flesta med honom. Björn Ulvaeus skriver att vi nu lever i en brytningstid med stora möjligheter – att det är en revolution som kommer att förändra samhället.

Annons

”Jag är nyfiken på det nya som ligger framför oss nu när vi efter tusentals år tar steget in den postpatriarkala eran. Vi som lever i de liberala, sekulära och demokratiska delarna av världen och som inte hindras av kulturella och religiösa motkrafter ska skatta oss lyckliga. Här sker revolutionen med full styrka, en ostoppbar lavin, som kommer att förändra samhället i grunden. Nu finns det ingen väg tillbaka.”

Han skriver att alla vittnesmål om sexövergrepp och trakasserier som publicerats den senaste tiden, som exempelvis från anställda inom Svenska kyrkanjournalister och skådespelerskor,har gjort att Metoo är en historisk vändpunkt.

Björn Ulvaeus, som är 72 år, avslutar sin text:

”Tänk att man fick vara med om det!”

Annons