Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Autistiska pojkens dikt i skolan – som gör alla rörda

21 jun, 2023 
AvAino Oxblod
FotografFacebook.
Benjamin Giroux.
När Benjamin Giroux fick som uppgift i skolan att skriva en dikt valde han att skriva om att han känner sig utanför och annorlunda.
Benjamin, som har autism, väckte stor uppmärksamhet med sin tänkvärda dikt, som inte lämnar någon oberörd.
– Bens mål var att få folk att förstå att vara udda är annorlunda, och annorlunda är otroligt, säger Benjamins pappa Sonny.
Annons
5 fakta om NPF-diagnoser (FEMINA)Brand logo
5 fakta om NPF-diagnoser (FEMINA)

Benjamin Giroux är en amerikansk pojke, som har diagnosen Aspergers syndrom, en slags autismdiagnos. Han har lite svårt att visa känslor, och när hans föräldrar frågar hur det varit i skolan svarar han ofta kort eller till och med enstavigt.

Därför blev hans föräldrar minst sagt förvånade när han som 10-åring kom hem med en skoluppgift att skriva en dikt. Eleverna hade fått en mall till en dikt, där de första två orden på varje rad redan var bestämda, och där de skulle skriva fortsättningen. Benjamin satte sig vid köksbordet och skrev i några timmar, och när han var klar lät han sina föräldrar läsa dikten.

Annons

Pappa Sonny Giroux var inte beredd på vad han skulle få läsa i dikten ”I am odd”.

I am odd, I am new

I wonder if you are too

I hear voices in the air

I see you don’t, and that’s not fair

I want to not feel blue

Så började dikten som den tioåriga pojken hade skrivit.

– Först blev vi ledsna och sårade att han kände sig isolerad, ensam, missförstådd och udda i skolan. Men när vi läste vidare förstod vi att han inser att han är udda, och att alla andra också är det på sina egna sätt, vilket är vad Ben vill att alla ska omfamna.

Annons

Spred sonens dikt – hyllades av alla

För att peppa sin son valde Sonny att lägga ut Benjamins dikt på Facebook, i hopp om att få positiva kommentarer från vänner och familj – men han hade inte kunnat ana vilket genomslag dikten skulle få. The National Autism Association såg den avfotade dikten och delade den på sin Facebook-sida, och de snälla kommentarerna strömmade in.

Dikten gjorde senare att Benjamin har vunnit flera priser, och den har förevigats både i barnböcker och låtar de senaste åren. Det finns till och med de som tatuerat in citat.

– Bens mål var att få folk att förstå att vara udda är annorlunda, och annorlunda är otroligt, och folk borde inte vara rädda för att vara den de är. Och det gör mig till en stolt pappa!

Annons