Ken McKay/ITV/REX
Linn Wågbergs råd för att bearbeta sorg
2:21

Efter reklamen: Linn Wågbergs råd för att bearbeta sorg

(2:21)

Slå på ljud

Bara tolv år gammal blev Tressa Middleton omskriven i hela Storbritannien, när hon blev Europas yngsta mamma. Hon hade blivit gravid redan vid 11 års ålder, och 2006 födde hon sin dotter efter en 24 timmar lång förlossning.

Det var dock först två år senare som den mörka sanningen bakom det unga moderskapet kom fram. Tressa bröt ihop hos en socionom och berättade att hon blivit utsatt för övergrepp av en familjemedlem, och att det var han som hade gjort henne gravid. Fallet uppmärksammades, och mannen, då 19 år gammal, dömdes till fyra års fängelse. I samband med detta blev Tressas dotter också omhändertagen och adopterades bort till en annan familj.

Alla trauman gjorde att Tressa, då 14 år gammal, hamnade i ett svårt missbruk, som började med cigaretter och alkohol men sedan övergick till tyngre droger. 2011 hade tonåringen utvecklat ett svårt heroinmissbruk som kostade henne tusentals kronor om dagen.

– Jag injicerade heroin nio eller tio gånger om dagen, och rökte det samtidigt konstant. Jag tog det för att glömma allting, har hon berättat.

Tog sig ur missbruket

Men efter att ha nått botten lyckades Tressa vända sitt liv helt på ett imponerande sätt. Med hjälp av en terapeut kunde hon ta sig ur sitt drogmissbruk, och så småningom träffade hon sin stora kärlek Darren.

Tressa bestämde sig för att starta om sitt liv tillsammans med Darren, och efter en tid tillsammans blev hon gravid. Fostret i magen förlorade hon dock i ett missfall efter några veckor – och bara dagar senare gick Tressas mamma bort i en lunginflammation, bara 41 år gammal.

Med så mycket sorg i sitt liv är Tressa nu en stor inspiration för många i hur hon lyckats ta sig upp ur mörkret och skapa livet hon vill ha. Hon har skrivit en självbiografisk bok om sitt tuffa liv, och vill nu hjälpa andra i liknande situationer.

Önskan för barnen

Efter fyra år med kärleken blev Tressa gravid igen, och hon och Darren blev till slut föräldrar tillsammans. Men trots lyckan över dottern Arihannas födsel 2018 så bär Tressa på en sorg över att ha förlorat sitt första barn.

– Jag kände ren lycka ögonblicket Arihanna föddes. Det fanns tillfällen då jag trodde att jag aldrig skulle få en till bebis, att det inte var meningen. Men jag kände mig också skyldig, för att Arihanna fick vara med mig men inte min äldsta dotter. Hon är fortfarande det första jag tänker på varje morgon och det sista jag tänker på om kvällarna, säger hon till Daily Mail.

Tressa Middleton släppte en bok om sitt liv som hon berättade om i tv 2015.

Ken McKay/ITV/REX

2021 berättade paret att de återigen väntar barn, och att Arihanna skulle få bli storasyster. Tressa är nu 28 år gammal, och lever det lyckliga familjelivet hon drömt om hela sin uppväxt. Nu vill hon ge sina barn det hon inte hade.

– Allt jag vill är att Arihanna ska ha en normal uppväxt, där hon vet att hon är älskad och trygg, säger Tressa till Daily Mail.

Mest läst