Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Chantella Love: ”Föräldrar, det är ert ansvar att ditt barn har kunskap om sex”

17 sep, 2020 
AvFemina Redaktion
FotografPrivat / TT
Jag har en tonårsdotter hemma som berättar att hon skulle bete som en porrskådis i sängen. Vill inte gå in på detaljer med nu får det vara nog. Det är dags att vakna, det går inte att skjuta över ansvaret på politiker, skola och ungdomsmottagningarna, skriver Chantella Love, beteendevetare, coach och föreläsare.
Annons

Detta är en debattartikel. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Har du en text du skulle vilja få publicerad eller har du något att dela med dig av?
Mejla: [email protected]

***

Det är ditt ansvar att se till att ditt barn får den kunskap som behövs gällande sex och samtycke.

Du som förälder måste våga ta snacket med ditt barn/ungdom, och nu snackar jag inte bara om uppmaningen att använda kondom för att skydda sig mot könssjukdomar och ofrivilliga graviditeter, utan snacket om hur din son/dotter behandlar andra vid sexuellt umgänge. Vad är ok och inte ok.

Om du eller ditt barn tycker att det är pinsamt, hämta hem lite broschyrer, köp eller låna hem böcker som är lättlästa, låt dem ligga framme så ditt barn/ungdom på egen hand kan titta, uppmuntra till nyfikenhet och viljan att lära sig ta del av vad som är respektfullt sex.

Pappor måste våga snacka

Du som pappa behöver våga ta snacket med din son om hur han ska behandla tjejer.

Annons

Du behöver få din son att förstå att det inte är ok att slå, skada eller på annat sätt tillfoga tjejen smärta på kropp och underliv, det är inte där manligheten sitter. Om din son upplever sig ha en liten penis, få honom att förstå att allt sex inte handlar om penetration utan att det finns fler sätt att tillfredsställa. Dvs man behöver inte trycka ner en knytnäve i livmodern för att det ska kännas tajtare. Förklara att det som händer i en porrfilm är skådespeleri och kan göra mer skada än nytta om det utförs på fel sätt.

Du behöver hjälpa din son att förstå vad samtycke innebär och att det behöver finnas ett från bådas håll att det som görs är skönt och känns okej.

Du behöver lära din son att kunna ta ett nej, att förstå att ett ja som han har tjatat sig till inte är ett frivilligt ja utan ett påtvingat ja.

Är du osäker på hur man gör, eller vad du ska säga? Kanske upplever du att din egen inställning till sex och vad som är ok inte känns trygg att föra vidare?

Annons

Hjälp finns att få.

Det är DITT ansvar

Ring till ungdomsmottagningen för att få råd och stöd. Googla på nätet, det finns många ideella föreningar som gladeligen hjälper dig hur du ska kunna prata med ditt barn/ungdom. Våga prata och fråga andra föräldrar, vad säger de och hur tänker de när de pratar om sex? Ju öppnare vi blir desto naturligare blir det att prata om sex med sina barn.

Om du blir bortstött av ditt barn/ungdom fråga igen vid ett annat tillfälle. Gör snacket till något kul.

Samma med mammor ta snacket med din dotter, din dotter att förstå att det är ok att säga nej till sex som inte känns ok. När du pratar va nyfiken, fråga, ställ öppna frågor, skamma inte. Uppmuntra till att de ska vilja berätta för dig. Kanske får du reda på saker som inte alltid känns bekvämt för dina öron att höra, lägg dina känslor åt sidan och plocka upp dem sedan. Det du vill är ju att din ungdom ska kunna prata med dig.

Återigen det är ditt ansvar som förälder att lyssna och utbilda dina barn till ömsesidigt, säkert, skönt och respektfullt sex.

Under helgen var jag på en volontärutbildning för Alltid sedd, under två dagar fick jag ta del av vad ungdomar idag tvingas bemöta på sociala medier. Detta är inte ok.

Vakna upp, det är ditt ansvar.

Mest läst just nu
Annons