en dam med röd basker, solglasögon och päls håller i en bunt med pengar och ler
Kvinnorna som tjänar mest i Hollywood
Slå på ljud

Vad är rikedom? När räknas man egentligen som rik? Det är frågor som företaget Fundler nu har försökt att få svar på.

Då anser andra att du är rik i Sverige

I en undersökning har man frågat 1000 svenskar vid vilken summa pengar de anser att man är rik. Var tredje svensk menar då att man klassas som ekonomisk rik vid 1,5 miljoner kronor. De allra flesta anser dock att det krävs ett kapital på 5 miljoner kronor för att ha uppnått ekonomisk rikedom.

I undersökningen kan man också se hur svaren på frågan skiljer sig åt mellan könen. Kvinnor är mer generösa än män när det kommer till att kalla någon för rik. Även de äldre har angett en lägre summa i undersökningen från Fundler. Yngre män är de allra mest svårflörtade och kräver ett högre kapital innan de klassar någon som ekonomiskt rik.

”Bland äldre människor är fortfarande en miljon kronor mycket”

Sajten Placera pengar har även de undersökt när svenska folket egentligen anser att man är rik. Precis som Fundler har man kommit fram till att den äldre generationen anger en lägre summa än de yngre. De förklarar även varför det är så:

”Förr så var man rik vid miljonen, då kallades man miljonär. Bland äldre människor är fortfarande en miljon kronor mycket. Detta eftersom de inte har justerat till den inflation som varit sedan de var unga.” skriver de på sin hemsida.

Några som har allra högst krav på vad som definierar en ekonomiskt rik person är kanske inte helt överraskande företagsledare och kapitalister. För att de ska kalla dig rik måste du ha 50-200 miljoner kronor på banken.

Resor och bostäder gör också att du räknas som rik

Men det finns också andra saker än just en exakt summa pengar som gör att svenska folket kallar någon rik. Enligt sajten Placera pengar anser folk att du är rik om du kan resa utomlands när du vill, om du äger två boenden och en sommarstuga, eller om du kan skänka mycket pengar till välgörenhet.

Foto: TT

LÄS MER:

Supertillägget för pensionen som du inte får missa – så ansöker du

Kändisarnas dyraste skilsmässor genom tiderna

11 jobb med kort utbildning och hög lön

Mest läst