Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Därför talar alla om Bitcoin

17 jan, 2018 
AvSanna Hallert
2017 ökade krypotovalutan Bitcoins värde med över 1000 procent och det har skrivits spaltmetrar om den digitala valutans potential och risker. Men vad är egentligen Bitcoins? Och varför verkar allt fler investera i valutan?
Annons

Kryptovaluta är en digital elektronisk valuta som inte styrs av någon bank eller land. Säkerheten ligger istället i matematiska algoritmer och synkroniseringar av data som skickas och kallas för blockchains, en typ av digital liggare. För att en transaktion skall kunna genomföras måste flera datorer i nätverket bekräfta händelsen vilket gör att transaktionen är säker från manipulation.

Hur fungerar Bitcoins?

Till skillnad från andra valutor så påverkas inte kryptovalutor av inflation och inte heller av räntor som statliga riksbanker bland annat annars använder sig för att gasa eller bromsa en ekonomi. Värdet avgörs istället helt och hållet av tillgång och efterfrågan, vilket kan variera stort. I slutet av 2017 sköt priset på Bitcoins i taket i samband med att valutan introducerades på börsen, vilket gjorde handeln mer lättillgänglig och drev upp kursen till över 17 000 dollar det vill säga 139 000 kronor för en bitcoin (att jämföra med 8000 kronor som var värdet i början av januari 2017). Inte undra på att allt fler får upp ögonen för potentiella snabba pengar som kan göras i att spekulera i valutan. I december spekulerade över 20 000 svenskar i valutan och det handlades mer bitcoin över börsen än aktier som till exempel H&M och Volvo.

Bitcoinkursen har både rusat upp och dykt ner de senaste månaderna.

Varför varnas det för kryptovalutor?

Men många banker varnar för stora risker att handla med Bitcoin eller andra kryptovalutor. En av de stora farhågorna är att kursen just är så volatil och snabbt kan krascha lika snabbt som den ökat och många varnar för att det är fråga en bubbla som kan spricka närsomhelst.

Bara de första veckorna av 2018 har priset på Bitcoin såväl som andra kryptovalutor pendlat mellan flera tusen dollar bland annat på grund av länder som annonserat att de överväger ett förbud på handel av e-valutor.

Annons