Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

De var bästa vänner i 60 år – då fick de veta att de var bröder

21 dec, 2021 
AvAino Oxblod
FotografAir tv.
Walter Mcfarlane och Alan Robinson hade varit bästa vänner i mer än 60 år när allt plötsligt förändrades.
Genom ett DNA-test insåg de två männen att de inte bara var vänner – de var också bröder.
– Hur kunde vi gå i 60 år utan att veta att vi var släkt, undrar Alan Robinson till CNN.
Annons
Adoption - det här gäller i SverigeBrand logo
Adoption - det här gäller i Sverige

Walter Mcfarlane och Alan Robinson föddes med två års mellanrum i Honolulu på Hawaii, och träffades för första gången i grundskolan, innan de gick vidare till att spela amerikansk fotboll tillsammans på gymnasiet. Från tonåren var de bästa vänner, som i vuxen ålder åkte på semester tillsammans och satte sina egna barn i samma skolor.

Det var först när Walter började göra släktforskning och tog ett DNA-test som de två bästa vännerna upptäckte en stor hemlighet – att de egentligen var halvbröder.

– Jag visste det när vi jämförde våra håriga underarmar, skämtar Walter Mcfarlane till CNN.

Adopterades bort

När Walter Mcfarlane föddes 1943 planerade hans mamma först att adoptera bort honom. När hennes föräldrar fick veta det bestämde de sig för att ta hand om honom, något som kallas ”hanoi” på Hawaii. 15 månader efter Walters födelse föddes Alan Robinson, och adopterades bort. Han visste aldrig vem hans biologiska mamma eller pappa var, men trivdes hos sina adoptivfamilj.

Annons

– Det var jättebra för mig. Jag uppfostrades av de bästa personerna man kan tänka sig. Men när jag fick mina egna barn började jag undra över familjehistoriken, eftersom jag aldrig kan svara på några hälsofrågor på blanketter, säger Alan till CNN.

Walter och Alan som barn.

Alans och Walters familjer var vänner, och de två blev också oskiljaktiga. När deras barn växte upp kallade de sin pappas vän för ”farbror Alan” och ”farbror Walter” – utan att veta att de faktiskt var det på riktigt.

Bröt ihop av känslor

Det var först Alan som fick ett släktforskningskit i födelsedagspresent, och skickade in sitt DNA till en databas. Något år senare gjorde Walter samma sak på sina döttrars inrådan – och då kom beskedet: de var halvbröder.

Annons

När de skulle avslöja vad de fått reda på för sina släkter på en fest bröt Alan Robinson ihop.

– I vanliga fall har jag inte lätt till tårar, men jag bröt ihop inför alla, det var så starka känslor. Det var en överväldigande erfarenhet. Familjen var så varm och omhändertagande och accepterande.

Bästa vännerna visade sig vara bröder.

Familjerna är nu tajtare än någonsin, och trots att de fått nya släktingar behöver de inte lära känna nya personer.

– Det coolaste är att vi inte behöver träffa honom och lära oss om hans liv, för farbror Alan är någon vi redan älskar och beundrar och har sett upp till hela våra liv, säger Mcfarlanes dotter.

The Storytellers – Lyssna med SannaBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Sanna
Annons