Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Dottern förlamades – då byggde pappan en hemgjord rullstol

01 dec, 2021 
AvAino Oxblod
FotografABC News.
Bara några månader gammal diagnostiserades Evelyn Moore med en ryggradstumör, som förlamade henne från midjan och ner.
För att dottern ska kunna röra sig som alla andra barn har henens pappa nu byggt en egen rullstol till henne.
– Hon är ganska orädd, säger Evelyns mamma Kimberley till ABC News.
Annons
Bröstcancer - kvinnans vanligaste cancersjukdomBrand logo
Bröstcancer - kvinnans vanligaste cancersjukdom

Kanadensiska Evelyn Moore hade inte hunnit bli mer än fyra månader innan hennes föräldrar fick det förkrossande beskedet – deras dotter hade en tumör på ryggraden, som gjorde att hon var förlamad nedanför armarna. Dottern fick genomgå åtta omgångar av cellgifter, och drygt ett år gammal är Evelyn nu i tredje månaden av remission.

Läkarna sa att flickan skulle kunna komma att både krypa och senare använda en rullstol, men hennes föräldrar ville inte att dottern ska behöva vänta på det. Därför bestämde sig pappa Brad Moore för att bygga en egen rullstol till dotter, med hjälp av en instruktion han hittat på internet.

– Det fanns inte så många alternativ. När min dotter diagnostiserades låg vårt fokus på att hon skulle överleva snarare än att vi skulle ha försäkring för att kunna täcka en rullstol. Vi såg något på Pinterest och min man Brad sa att han kunde bygga den. På en dag eller två så var den klar, säger Kimberley Moore till ABC News.

Annons

Byggde egen rullstol – är snabbare än andra barn

Med material för ungefär 800 kronor byggde han ihop den hemmasnickrade rullstolen som deras bebis nu far fram i och upptäcker världen med.

– Hon är en snäll liten bebis. Hon har gått igenom mycket och försöker bara hitta tillbaka till vad normalt är, säger mamman.

Tack vare rullstolen kan Evelyn också hänga med alla de andra bebisarna i hennes ålder, och hon har fått nya vänner, berättar hennes läkare Bev Wilson.

– Hon är väldigt glad. Hon rör sig runt och hälsar på sköterskor hon vill träffa och andra barn. Hon känner alla. Det har gjort henne rörlig på ett sätt hon inte annars skulle kunna vara. Hon får upptäcka vad hon vill upptäcka. Hon är som vilket annat barn som helst, men hon är faktiskt snabbare, säger läkaren.

The Storytellers – Lyssna med LouiseBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Louise
Annons