Slå på ljud

Det är företaget Booli som har tagit fram en tunnelbanekarta där det syns vilka stationer som är dyrast att bo vid. På kartan markeras de dyrast områdena med orange färg, för att sedan bli ljusare och ljusare när priserna faller.

Priserna på lägenheter i huvudstaden har generellt ökat, och i år har fem stationer sällat sig till listan där en lägenhet kostar över 100 000 kronor per kvadratmeter – bland dem Rådmansgatan, S:t Eriksplan och Odenplan. Det är nu sammanlagt nio tunnelbanestationer där lägenheterna har ett snittpris på så mycket.

Där är det dyrast att bo i Stockholm – och billigast

Precis som tidigare år ligger Kunsgträdgården på blåa linjen i topp, med ett snittpris på 133 104 kronor/kvm. Tunnelbanestationen ligger nära Sveriges dyraste gata – Strandvägen.

– Det har varit ett högt tryck på bostadsmarknaden i Stockholm under året och prisnivåerna har generellt stigit mot föregående år. Större objekt på bra lägen har gått bra under året och därför är det inte förvånande att det är just de här stationerna som har hamnat över 100 000-strecket, säger Karin Grundeus, marknadskommunikatör på Booli i ett pressmeddelande.

Det finns också lägenheter i andra änden av spektrat. Om man vill bo så billigt som möjligt i anslutning till en tunnelbanestation är det Tensta, Hallunda och Norsborg man ska söka sig till – där ligger nämligen lägenheterna med lägst kvadratmeterpris i snitt. Det skiljer över 110 000 kronor per kvadratmeter i en lägenhet vid Kungsträdgården, och en i Tensta.

Här är det dyrast och billigast att bo i Stockholm

3 dyraste stationerna – snittpris per kvadratmeter

Kungsträdgården133 1042.

Östermalmstorg 118 6883.

Stadion112 963.

3 billigaste stationerna – snittpris per kvadratmeter

Tensta 23 6432.

Norsborg 27 6933.

Hallunda 27 964.

Källa. Booli.se

Läs mer:

Margaux Dietz visar upp nya lägenheten – se lyxiga detaljerna

Sugen på huset från din favoritjulfilm? Så mycket kostar det

Nu kan du hyra strandhuset från The Undoing på Airbnb!