Ida Östensson och Thor Rutgersson, initiativtagare till podden Allt vi inte pratar om, framför grafittivägg.

För två år sedan uppmanade jämlikhetsexperten Ida Östensson och jämställdhetsstiftelsen Make Equal till #killmiddagar för att få män att sitta ner och prata med varandra om sexualitet, känslor, vänskap, ensamhet och gränsdragningar. Hashtaggen spreds snabbt och blev snabbt ett etablerat koncept.

I kölvattnet av metoo har nu ännu ett koncept fötts, och det är en slags förlängning av killmiddagarna. Det är en podd som heter Allt vi inte pratar om där män bjuds in för att snacka om just sådant som män nästan aldrig pratar med andra män om. Bakom podden står aktörerna Make Equal, Studiefrämjandet och IOGT-NTO som menar att män måste börja snacka med varandra för att må bättre i sig själva – och i förlängningen inte göra andra runt omkring illa.

Kodjo Akolor är en av gästerna i ett avsnitt där ämnet män och kärlek avhandlas, och thaiboxaren Sanny Dahlbeck gästar podden för att prata om män och skörhet. Men i det allra första avsnittet, som sändes den 19 mars, pratar författaren Thor Rutgersson med gästerna Harry Skärlund (föreläsare på ”Under kevlaret”) och Philip Botström (ordförande för SSU) om män och sex. Bland annat tar de upp oron för att inte kunna få stånd och de bakomliggande orsakerna.

– Den största anledningen till att inte få upp den är ju oron för att inte få upp den, säger Harry Skärlund i podden och fortsätter:

Harry och Philip skrattar när de spelar in podden Allt vi inte pratar om.

Harry Skärlund och Philip Botström är först ut som gäster i podden Allt vi inte pratar om.

– Det är som att det sitter ett litet spöke på axeln och så fort allt är bra och sexigt och på gång så kommer det där lilla spöket och bara: ”hörredu, visste vore det jobbigt om du inte fick upp den nu?” Och jag bara: ”käften, käften, käften!” Och sedan blir det inget.

I avsnittet avhandlas även huruvida de är nöjda med sina snoppar, vad som ska till för att vara nöjd, rädslan för att prata med sin partner om att prova nya saker i sängen, porr och känslan när man inser att ens tinderdejt bara vill ligga när man själv vill mer.

– Det blir så normativt vad man får förvänta sig på Tinder, om folk bara vill ligga så får man liksom inte bli besviken för att ”du borde ha förstått”, säger Philip Botström.

Förutom podcasten kommer en bok med männens samtal att släppas tillsammans med samtalsguider och tips för vidare självrannsakan.

Läs mer om Metoo här!

Mest läst