Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Elise Lindqvist tog sig ur prostitutionen – se den gripande historien

12 jul, 2022 
AvHannah-Fina Rohrmüller
Elise Lindqvist tittar in i kameran.
Elise levde under många år i prostitution, missbruk och destruktivitet. I dag använder hon sina erfarenheter för att hjälpa kvinnor som säljer sina kroppar på Malmskillnadsgatan.
Annons

Elise Lindqvist, 85, bor i dag i ett radhus Söder om Stockholm, men det är långt ifrån hur hennes liv har sett ut tidigare.

Se här när Elise Lindqvist berättar sin gripande berättelse.Brand logo
Se här när Elise Lindqvist berättar sin gripande berättelse.

Blev uppfångad av en bordellmamma i sin hemby

Allt började med att Elise, 16 år, var ute på promenad i skogen vid den lilla byn hon bodde i. Där mötte hon en kvinna som skulle finnas i hennes liv en längre tid framåt.

– Hon var så vacker. Hon var målad, hade vackra kläder, hon var en skönhet, berättar Elise.

Elise Lindqvist som liten flicka. Tittar in i kameran och ler.
Elise Lindqvist som liten flicka.

Kvinnan tog kontakt med Elise och sa att hon var söt. Det sa bara klick och kvinnan blev senare, som Elise berättar, hennes låtsasmamma. Vid ett senare tillfälle flyttade Elise hem till kvinnan.

Annons

Elise fick lära sig allt hos henne. Hur man skulle sminka sig, hur man skulle röra sin kropp, hur man skulle göra med händerna.

– Jag skulle röra händerna upp efter kroppen. Hon visade precis hur jag skulle göra och jag gjorde exakt efter henne. Hela tiden fick jag beröm och bekräftelse på att jag fanns.

En dag sa kvinnan till Elise att det var dags att börja arbeta för henne. Elise frågade kvinnan vad hon skulle arbeta med och fick svaret ”jag ska sälja dig till män”.

– Jag accepterade ju det eftersom jag inte visste vad det betydde egentligen. Kvinnan fixade möten, där en skulle köpa mig och då var det bara att göra som hon sa.

Elise Lindqvist hjälper de prostituerade på Malmskillnadsgatan

’Elise levde under många år i prostitution, missbruk och destruktivitet. I dag använder hon sina erfarenheter för att hjälpa kvinnor som säljer sina kroppar på Malmskillnadsgatan. Hon kallas även Ängeln på Malmskillnadsgatan.

I oktober fick Elise vid en ceremoni på slottet ta emot H.M. Konungens medalj för sina ”förtjänstfulla sociala insatser”.

Se Elise berätta den gripande historien och hur hon tog sig ur prostitutionen i videon ovan.

Annons