Dplay-dokumentären Estonia: Fyndet som ändrar allt har verkligen fått upp Estoniakatastrofen på tapeten igen. I dokumentären avslöjas det att det finns ett stort hål i skrovet på fartyget – något som tidigare har varit okänt.

I fredagens Skavlan gästar Estonia-överlevaren Sara Hedrenius, och riktar kritik mot hur utredningarna kring olyckan har skötts.

– Jag tänker att det som är viktigt nu med den är utredningen är att det blir en oberoende internationell utredning. Så det inte blir så att Sverige, Estland och Finland själva ska utreda vad man gjort för fel, det blir lite problematiskt, säger Sara Hedrenius i Skavlan.

Estonia-överlevarens kritik mot politikerna

Överlevaren tycker att det är konstigt att politikerna varit så tveksamma kring Estonia-utredningen, och undrar vad det beror på.

– Det är klart att de har gjort misstag i den här haveriutredningen, absolut. Man kan fundera kring den här tveksamheten som man kan ana från våra politiker – är det för att man har något att dölja, eller för att man är generad över misstagen som har begåtts? Vad handlar det här om?

Hedrenius tycker också att man, precis som man gör med coronapandemin nu, måste tillsätta en kommission som går till botten med allt.

– Jag tror vi är redo att få veta vad som hände. Det måste upp på bordet, de här misstagen. På samma sätt som man gör en kommission och tittar på coronapandemin, hur har vi hanterat det i vårt land. Det är inte värdigt ett land som Sverige att en av våra största katastrofer inte är utredd, säger hon i Skavlan.

Skavlan sänds fredagar 21.00 på SVT1.

Läs mer:

Cissi Forss hemliga bröllop med Fredrik – byter namn

Carina Bergfeldts familjeutmaning – under tuffa jobbperioden

Därför avslöjar inte Laleh vem som kommer spela henne – i nya filmen om sitt liv

Mest läst