Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Festade med rockstjärnor som 15-åring – berättar efter alla år

06 apr, 2023 
AvAino Oxblod
FotografFacebook.
Bara 15 år gammal började Tammy Rabideau festa med rockstjärnor som var mycket äldre än henne.
I alla år höll hon tyst om vad som hände på de traumatiska efterfesterna – fram tills nu.
”Mina vänner såg bilder när jag festade med rockstjärnor och var avundsjuka, men visste inte de mörka hemligheterna bakom”, skriver hon i Huffington Post.
Annons
Här är allt du vill veta om rättegången mot R. KellyBrand logo
Här är allt du vill veta om rättegången mot R. Kelly

När Tammy Rabideau växte upp hade hon inte lika mycket friheter som vissa av hennes andra vänner. Hon älskade musiken som spelades på den nya tv-kanalen MTV, men när hennes vän fick gå och se favoritbandet som kom till grannstaden fick Tammy inte följa med – som 13-åring var hon för ung. Hennes katolska och konservativa föräldrar tyckte det var svårt att hantera en dotter som ville revoltera allt mer och kärade ner sig i rockband, och ville sminka sig.

Tidigt på sommaren när hon var 15 år gammal fick Tammy höra på radion att hennes favoritband skulle komma till staden där hon bodde, och hon visste att hon skulle gå på konserten. Det spelade ingen roll vad hennes föräldrar sa om saken.

Tillsammans med sin vän Tiffany, som hade föräldrar som tillät pojkvän och inte hade några särskilda tider hon behövde vara hemma, gjorde Tammy sig redo för konserten. De sminkade sig, rökte cigaretter och drack vin innan de gick till arenan för att köa. När de kom fram upptäckte de att bandets turnébuss körde in vid arenan, och lämnade sina platser i kön för att springa dit och se om de kunde få träffa bandet.

Annons

I en essä på Huffington Post skriver Tammy om kvällen där allt förändrades.

”Jag flämtade till. En man jag genast kände igen som frontmannen om ut. Han log och gick mot oss. 'Är ni här för att se konserten?' undrade han. 'Ja', svarade Tiffany och jag. Efter att ha pratat i några minuter gestikulerade han mot arenan och visade att han behövde gå in. 'Skulle ni vilja ha backstagepass till efter konserten?'”, skriver Tammy Rabideau.

Utsattes för övergrepp

Det är nog få 15-åringar i samma situation som hade tackat nej till att få hänga backstage med sitt favoritband. Medan sångaren gick in i arenan så fick tjejerna gå på turnébussen med en crewmedlem och en gitarrist. Där fick de dricka öl, innan de vuxna männen delade upp dem mellan sig – och Tammy insåg att de krävde sexuella tjänster för att de skulle få sina backstagepass.

”Gitarristen tog med mig till ett skumt belyst sovrum. Jag satt på kanten av sängen med hans hand på mitt lår, och han rörde sig upp under min kjol. Jag kände mig rädd och drog mig undan. 'Var är Tiffany?' frågade jag. Han kysste mig och tryckte sedan mitt huvud mot sin penis. 'Hon fåt sitt backstagepass. När vi är klara här får du ditt också”, beskriver Tammy händelsen.

Annons

Efter övergreppen fick Tammy och Tiffany sina backstagepass, gick på konserten och kunde festa med bandet efteråt. De bestämde sig för att aldrig berätta för någon annan vad som hade hänt – och händelseförloppet upprepade sig de kommande åren med olika band.

”Mina vänner såg bilder när jag festade med rockstjärnor och var avundsjuka, men visste inte de mörka hemligheterna bakom. När jag hade fyllt 16 år hade tre olika män från tre olika band utnyttjat mig sexuellt. Jag sa inte till någon vad som hände, och allra minst till mina föräldrar, för jag var rädd att de skulle ge mig skulden.”

Tog många år att läka

Det skulle dröja många år innan Tammy insåg att hon hade blivit utsatt för övergrepp. Först långt senare, när hon som vuxen hamnade hos en terapeut för problem med kroppshat och ångest, berättade hon om traumat från tonåren för en annan människa. Under sin karriär som skribent och journalist har Tammy Rabideau skrivit mycket om övergrepp, men det är först nu hon skriver öppet om vad som hände henne. Att se rättsprocesser mot mäktiga kändismän som R Kelly och Harvey Weinstein har också påverkat henne.

”Jag har aldrig tidigare skrivit öppet om vad som hände mellan mig och männen jag idoliserade för alla de där åren sen – förrän nu. Det tog mig år att komma över vad som hände, att sluta lägga skulden på mig själv och att läka.”

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons