Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Fotbollsstjärnan Charlotte Rohlin sjuk i cancer – kampen för att bli frisk

16 maj, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Charlotte Rohlin spelade både i svenska fotbollslandslaget och Linköpings FC innan hon lade proffskarriären på hyllan för sju år sedan.
Men i höstas ställdes allt på ända, när hon drabbades av en aggressiv bröstcancer – och tvingades göra både cellgiftsbehandling och opereras.
– Jag frågade om jag kommer att dö. De svarade att de skulle se till att jag inte gör det, säger hon i en intervju med Expressen.
Annons
Här är de vanligaste formerna av cancer i SverigeBrand logo
Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige

Charlotte Rohlin, 41, hade spelat hundratals matcher med det svenska fotbollslandslaget och sin klubb Linköping FC när hon för sju år sedan bestämde sig för att lägga proffskarriären på hyllan och fokusera på familjeliv. Hon fick jobb inom sin gamla klubb och på stadens fotbollsgymnasium, och för tre år sedan blev hon och sambon Martin föräldrar till dottern Noelle. Allt var som Charlotte hade drömt om.

Men i november förra året förändrades allt. Efter att ha läst en artikel om bröstcancer för flera år sedan hade Charlotte tagit till vana att känna på sina bröst i duschen, och en dag kände hon plötsligt att något var annorlunda. När knölen inte försvunnit efter några veckor fick Charlotte komma in för mammografi, ultraljud och biopsi.

Charlotte Rohlin spelade i landslaget i många år.

Det var måndagen den 13 december som hon fick beskedet hon fruktat – och som skulle ändra hela hennes liv. Hon hade drabbats av en aggressiv trippelnegativ bröstcancer uppdelad i två tumörer.

Annons

– Jag frågade om jag kommer att dö. De svarade att de skulle se till att jag inte gör det, säger hon i en stor intervju med Expressens Anna Friberg.

Tuffa behandlingarna

Sjukhuset hade satt ihop en plan för hur cancern skulle motarbetas, och bara en vecka senare började hon med tunga cellgiftsbehandlingar. På grund av Charlottes goda hälsa i övrigt valde man att sätta in de tuffaste varianterna av behandlingen, och hennes bakgrund som elitidrottare har hjälpt henne på det mentala planet genom de hemska biverkningarna.

Charlotte vann priset som Årets back på Fotbollsgalan 2011, jämte Olof Mellberg.

En stor källa till styrka och motivation har varit dottern Noelle, som vid tre års ålder inte förstår så mycket av sin mammas sjukdom. När håret började ramla av fick dottern vara med och raka av det, och kunde konstatera att det ”inte blev så fint”. Samtidigt är hon rädd för att tiden med barnet är begränsad på grund av sjukdomen.

Annons

– Jag hade längtat efter familjelivet och vi hade kämpat ett tag med att få Noelle. Och nu kanske jag inte skulle få uppleva det så länge. Det var totalt kaos i huvudet, säger hon till Expressen.

Stödet under sjukdomen

Efter en genetisk undersökning har läkarna kunnat slå fast att Charlotte har en genmutation som gör att hon löper 80 procent högre risk att drabbas av cancer än gemene man. På grund av detta har hon nu opererat bort sina bröst, och ska snart operera bort äggstockarna också.

Mitt i sin egen sjukdomskamp hoppas hon nu kunna sprida budskapet om hur viktigt det är att undersöka sina egna bröst, både som man och kvinna. Hon har också mötts av ett stöd hon inte hade räknat med.

– Jag hoppas så innerligt att allt ska gå bra. Allt ser bra ut. De säger att det har gått så bra det kan göra nu. Men jag vågar inte riktigt hoppas förrän jag har fått alla provsvar. Och att de verkligen friskförklarar mig, säger hon till tidningen.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons