Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Han trodde att hans mamma var hans syster – i 55 år

22 dec, 2022 
AvAino Oxblod
FotografDavid Hartley/REX
Han är en genetikforskare som har vunnit Nobelpris för sina upptäckter, men sin egen gentik visste Paul Nurse mindre om.
I 55 år trodde Paul att han hade en storasyster – innan det kom fram att hon egentligen var hans mamma.
– När jag tittar på det såg jag att min mamma inte var min mamman, det var min syster, säger han till Sveriges Radio.
Annons
Adoption - det här gäller i SverigeBrand logo
Adoption - det här gäller i Sverige

Brittiska Paul Nurse är en minst sagt välrenommerad genetikforskare. 2001 tilldelades han Nobelpriset i medicin på grund av sina framsteg och upptäckter inom ämnet genetik, och han har även efter det fortsatt hyllas för sin banbrytande forskning.

Men medan Paul forskar på genetik, så skulle det komma att visa sig tt han hade desto sämre koll på sin egen inom familjen. När Paul tog emot Nobelpriset av kungen 2001 visste han nämligen inte att hans föräldrar inte var hans riktiga föräldrar – och att hans mamma var en annan medlem i familjen.

Det var först tre år senare som sanningen kom fram, i samband med att Paul sökt green card i USA. Forskaren hade fått jobb på Rockefeller university i New York, och trodde inte han skulle ha några problem med att åka över Atlanten och arbeta. Men i stället fick han avslag på sin green card-ansökan – för att den amerikanska administrationen fattade misstankar om hans födelsebevis. Paul hade nämligen bara ett så kallat kort födelsebevis, där det inte stod vilka hans föräldrar var, vilket hade fungerat fint i Storbritannien. Nu fick han beställa ett fullständigt, vilket kom med en stor chock.

Annons

– När jag tittar på det såg jag att min mamma inte var min mamman, det var min syster, säger han i en intervju med Sveriges Radio.

Paul Nurses syster var hans mamma

Den person som Paul Nurse under sina då 55 år på jorden hade trott var han syster, var egentligen hans biologiska mamma – något som hela tiden hade hållits hemligt i familjen. På födelsebeviset stod det inte heller vem som var hans biologiska pappa.

Paul berättar att han biologiska mamma hade blivit gravid vid 17 års ålder, och skickats till sin faster i en annan stad. Där födde hon Paul.

– Sen kom min mormor dit och låtsades att hon var mamman för att skydda sin dotter, berättar han och liknar det hela vid en roman från 1800-talet.

Paul Nurse fick Nobelpriset tilldelat sig av kungen.

Paul Nurses biologiska mamma levde hemma med sin son hos sina föräldrar i några år, innan hon gifte sig med en man som inte var Pauls pappa, och lämnade familjen bakom sig. Den nya mannen fick aldrig veta att hon hade ett barn sedan innan, och på bröllopsbilden står Paul med och håller henne i handen, bara några år gammal. Det är först efter att ha fått veta om den dolda historien som han kan se hur tragisk bilden är – hon tar ett slags avsked till sin son, innan hon lämnar honom för sin nya familj.

Annons

Tyckte föräldrarna var gamla

I intervjun i Vetenskapsradion i P1 konstaterar Paul att han aldrig misstänkte något – men att han tyckte att han hade gamla föräldrar.

– De var lite ålderdomliga, och jag brukade säga att det var som att jag uppfostrades av mina morföräldrar – och så var det så att jag uppfostrades av mina morföräldrar. Men alla gjorde sitt bästa för min skull. Hade jag varit mer från en medelklassfamilj hade jag säkert adopterats bort, men arbetarklassfamiljer brukade hålla det inom familjen, och det var så det blev för mig.

Annons