0:59

Efter reklamen: 5 av de mest omtalade sekterna i världen

(0:59)

Det var i slutet av 80-talet som svenska folket för första gången fick höra talas om sektledaren Hans Scheike. Han och tre kvinnor han levde med på sin gård i Ljusnarsberg dömdes för sexuella övergrepp mot barn efter tre barn rymt från hans sommarläger och berättat om missförhållandena på gården. I samband med rättegången trädde också vuxna offer fram och berättade om sina erfarenheter som barn på Scheikes gård.

Hans och kvinnorna dömdes alla mot sitt nekande, och hela rättsprocessen blev en stor mediacirkus. Scheike fick sex års fängelse och fick komma ut ur fängelset efter halva tiden, det vill säga tre år.

Linda Evans lämnade Hollywood – gick med i sekt

Smiskades i sekten

Hans Scheike var en framgångsrik grafolog före skandalerna, och arbetade med att analysera handstilar. Men det var som ledare för sexsekten han blev och förblev känd. Scheike menade själv att han var ledare för ett kollektiv som använde sig av så kallad ”smiskterapi”. Ledaren hade polyamorösa relationer med kvinnorna som bodde med honom på gården, och disciplinerade dem genom att smiska dem med björkris, något som sågs som kollektivets speciella terapi. När sanningen om gårdens sommarläger med barn kom fram började kollektivet dock benämnas som sexsekt.

När ledaren kom ut ur fängelset efter tre år återvände han till kvinnorna på gården, och levde ut sina dagar i sekten. Vissa av sina livspartners levde Hans Scheike med i över 40 år, fram till sin död vid 95 års ålder 2019.

Brita Sylvan var en av de som levde med Hans längst.

Hans Scheike med två av sina partners, 2008.

JERREVÅNG STEFAN/Aftonbladet

– Jag var jätteledsen, helt förkrossad när han dog. Jag har levt med honom i 40 år och varit otroligt fäst vid honom. Han har betytt jättemycket för mig i mitt liv, sa Brita Sylvan till Expressen 2020.

Bästa läsningen i maj – så blev Josefine Frankner Kristi bruds slav

Begravningen hölls hemlig

Efter sin död begravdes Hans i hemlighet, och familjen var noga med att hålla både hans död och hans begravningsceremoni hemlig så länge som möjligt för att hålla nyfikna borta. Istället var det bara de allra närmaste som fick delta.

– Det är alltid svårt när en människa blir gammal. Han var 95 år och man är inte så klar i huvudet då längre, man blir annorlunda helt enkelt. Det är så livet är, sa Brita Sylvan till tidningen.