Marianne Mörck om uppväxten som adopterad: "Jag blev inlåst i tre dagar"
1:28

Efter reklamen: Marianne Mörck om uppväxten som adopterad: "Jag blev inlåst i tre dagar"

(1:28)

Slå på ljud

I november 2020 skriver den norska sminkösen Sølvi Strifeldt en uppdatering på Facebook som hon aldrig trodde att hon skulle skriva. På vad som skulle varit hennes pappas 82-årsdag berättar hon det hon själv nyligen hade fått reda på.

”Idag skulle pappa fyllt 82. Han var en stor man. Idag vet jag att han var en ännu större man än jag visste. Han tog sin största hemlighet i graven. En hemlighet som han behöll så väl att jag aldrig visste att jag aldrig var hans riktiga dotter. Han lät mig veta att jag var älskad”, skrev Sølvi på Facebook.

Under hela sitt liv hade hon kallat Kjell för sin pappa, bara för att få veta efter hans bortgång att det inte var han som var hennes biologiska pappa.

Victorias fallskärm saboterades av maken – överlevde fallet på 900 meter

Det var 2019 som Sølvi Strifeldt åkte hem till sin mamma, och upptäckte att hon betedde sig lite underligt. Till slut kunde hon inte hålla sig, och berättade att dottern levt i en lögn hela livet.

– Då började hon berätta. Att min pappa Kjell, inte var min pappa. Jag skrattade bort det. Jag tänkte att nu har mamma tappar det, hon har blivit senil. ”Nej, det är sant”, sa hon. Jag bara skrattade och skrattade och kunde inte ta det på allvar. Det var en chock. Jag kunde inte ta in det. Där och då var allt både överväldigande och lite läskigt, jag vågade inte fråga efter detaljer, säger hon till kk.no.

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Har två okända bröder

Sølvi Strifeldt fick veta att hennes mamma hade haft en kort relation med en man som hette Per. Men när mamman fick ett jobb i en stad flera timmar bort flyttade hon dit och relationen dog ut – och det var först då hon insåg att hon var gravid. Bara några månader senare träffade hon Kjell, som föll pladask för Sølvis mamma. När han fick veta att hon var gravid med en annan mans barn var lösningen självklar för honom: de skulle gifta sig.

Svårt sjuka tonåringens önskan – kunna hjälpa hemlösa

Under alla år var det bara Kjell och Sølvis mamma som visste om hemligheten. Det var först 51 år senare som dottern fick veta sanningen, när både Kjell och Per hade gått bort. Idag har Sølvi fått veta att hon har två halvbröder som hon inte har känt till innan, men som nu är en del av hennes liv.

– Jag är glad att jag fick reda på det först i vuxen ålder. Som barn eller tonåring tror jag att det hade varit svårare. Då kanske identiteten hade känts mer splittrad. Jag har levt ett väldigt bra liv. Jag tror att det har gjort det här till en lycklig historia. Jag har inget jag klandrar någon för.

The Storytellers – Lyssna med Louise
5:00

Efter reklamen: The Storytellers – Lyssna med Louise

(5:00)

Slå på ljud
Mest läst