Komikern Mia Skäringer, 40, publicerade i helgen en uppmärksammad ny sketch med ”Gulletussan” på sitt Instagramkonto. Klippet, som många tolkat som en parodi på ett klipp om barnvagnar från entreprenören Isabella Löwengrips blogg, har både hyllats och kritiserats. I Skäringers parodi pratar rollfiguren Gulletussan om vikten av att ha nog många barnvagnar för rätt tillfällen – till exempel att kunna jogga med vagnen för att bränna kalorier.

– At first I drink my coffee then I do my things. Jag har mina barn som ni vet på halvtid, ja, så är det med det. Och då behöver man ju, tycker jag, ett bra utbud av vagnar, alltså en vagn för varje tillfälle tänker jag. Det behöver man faktiskt, så man kan röra sig obehindrat i livet o fritt mellan alla tokigheter man hittar på, säger Mia bland annat i klippet.

Mias inlägg har visats över 133 000 gånger, och bland dem som gillat inlägget återfinns kända kvinnor som Tilde de Paula, Cissi Wallin, Nina Persson och Sonja Aldén. Men den folkkära profilen får inte bara applåder, det är även många som tycker att Skäringer gått över gränsen på en annan persons bekostnad.

”Jag ser inte de som en kul grej att klanka ner på en annan syster. Men jag har lärt mig att säga ifrån när nån gör fel. Och vet du Mia de här är fel och dumt”, skriver en person.

”Väldigt oväntat… Fick obehagskänslor i magen. Man kan absolut skämta, men detta vara snarare som att man ”skrattar åt än med” och tyvärr blev det snarare som att du förlöjligar en stark kvinnlig entreprenör”, skriver en annan.

”Men Gud, hur kan man tycka detta är humor?….. tyvärr för mig skriker det avundsjuka direkt. Mår illa av att kvinnor hånar andra kvinnor när vi istället ska lyfta varandra. Detta va inte nödvändigt. Isabella är en otroligt powerkvinna…. hon förtjänar att hyllas inte förnedras!!!!!!!!”, skriver en tredje.

Även Isabella Löwengrip har sett klippet och skriver nu om sina besvikna känslor på sin blogg. Hon erkänner att hon inte brukar ta åt sig av hårda ord och elaka kommentarer, men att det den här gången påverkat henne.

”Just när det kom från Mia Skäringer sved det lite. Jag har älskat hennes kamp för kvinnor, för att man ska få vara som man är, se ut som man vill och hur hon har ifrågasatt normer och ideal. Men så kommer ett klipp som det här. Kvinnor klankar ner på andra kvinnor. Jag blir besviken. När ska det sluta?”, skriver hon.

Isabella uppmanar samtidigt kvinnor att vara snällare mot varandra, att vi borde stötta mer än fälla krokben.

”Det finns mycket jag kan bli irriterad över men jag skulle aldrig idag hacka eller göra mig lustig över en annan kvinna offentligt. Skulle jag vilja konfrontera gör jag det direkt med personen. Systerskapet måste få gå före i det offentliga, det är min övertygelse”, avslutar Isabella sitt inlägg.

Under måndagen svarade Mia Skäringer med ett nytt instagraminlägg där hon menade att hon aldrig kommer ”hålla alla kvinnor om ryggen för att de är kvinnor”.

Läs inlägget här:

Nä. Så funkar det inte för mig. Hur ilsket det än är. Jag kommer aldrig hålla alla kvinnor om ryggen för att de är kvinnor. Det är inte jämställdhet för mig. Och jag ser inte Isabella som privat på sin insta utan som ett varumärke. Som riktar sig just till alla oss kvinnor. Lyckligt. Härligt. Snyggt. Om hon sörjer sitt varannan- vecka- liv så mycket skulle hon väl aldrig blanda ihop det med försäljning av barnvagnar. Vidare funderar jag också mycket på hur det påverkar andra unga kvinnor- mammor. Denna allmänna influensa som handlar om saker, produkter och utseende. Vara som. Äga mer. Väga mindre. Träna oftare. Bli lika lycklig som. Om bara. Sen. När. Pissa på nuet. Det som är. Här. Nu. Du. Jag. … Jo jo, jag vet att jag kastar lite sten i glashus. Men det finns grader av det ytliga. Och ringar på vattnet av allt. Isabella är en av Gulletussans största influencer. Hon var tydligen en o-önskad sådan. What to do about it?

Ett inlägg delat av Mia Skäringer Lázár (@miaskaringerlazar)

Läs även:

Isabella Löwengrip: ”Jag kommer aldrig att gifta mig igen”

Isabella om varför hon inte ser skilsmässan som ett misslyckande

Skäringers ilska mot Zytomierskas bild – uppmanar till bojkott

Mia Skäringer om ångesten: ”Jag kunde inte andas och hade ont överallt”

Foto: Löwengrip Care & Color, IBL

Artikeln publicerades först på Hänt.se.