Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Siamesiska tvillingarna separerades för 17 år sedan – så ser de ut i dag

26 jun, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografYoutube
Det har gått drygt 17 år sedan de siamesiska tvillingsystrarna Isabelle och Abby Carlsen föddes – och separerades under en framgångsrik med farlig operation.
Här är systrarna i dag!
Annons
Sommarvärdarna 2023 - 15 guldkorn du inte vill missaBrand logo
Sommarvärdarna 2023 - 15 guldkorn du inte vill missa

I början på 2000-talet föddes de siamesiska tvillingparet Isabelle och Abby Carlsen på Mayo Clinic i Rochester, Minnesota, i USA.

De kallades för mirakelbebisar för att de överlevt trots att de var sammanfogade från bröstet och buken, med en delad lever, tunntarm och två hjärtan sammanflätade.

Läkare stod på rad för att genomföra den mycket farliga operationen för att separera dem åt, och flickornas föräldrar tvingades ta ett omöjligt beslut.

År 2023 har hunnit gå 17 år sedan tvillingsystrarna Carlsen framgångsrikt separerades, under uppmärksamhet från hela världen.

Så lever Isabelle och Abby i dag!

Farliga operationen för att separera siamesiska tvillingarna

Vid tidpunkten för den stora operationen som separerade tvillingarna Isabelle och Abby Carlsen, slutade omkring 60 procent av alla separationsförsök för siemesiska tvillingar via operation i dödsfall, enligt Star Tribune.

Annons

Flickornas föräldrar, pappa Jesse och mamma Amy, fick bära den tunga bördan av en omöjlig oro inför operationen, som ägde rum den 12 maj 2006.

Det krävdes ett team på 17 kirurger för att genomföra operationen, som tog 12 timmar och innebar en rad kritiska ögonblick, så som delandet av levern flickorna delade.

– Vi skulle inte genomföra det om vi inte var säkra på att det finns en bra chans till ett lyckat resultat, sa barnkirurgen Christopher Moir då till nyhetsbyrån AP, enligt Aftonbladet.

Pappa Jesse Carlsen tillsammans med döttrarna, de siamesiska tvillingarna Isabelle och Abby, innan den historiska operationen där de separerades.
Pappa Jesse Carlsen på sjukhuset tillsammans med döttrarna, de siamesiska tvillingarna Isabelle och Abby, innan den historiska operationen där de separerades år 2006.

Föräldrarna inför operationen: ”Rädd men full av tillförsikt”

I samma intervju med nyhetssajten berättar föräldrarna om den prövande tiden och rädslan för döttrarnas liv och hoppet till läkarteamet inför operationen, som skulle ge de båda barnen bättre livskvalitet.

Annons

– Det har varit en känslomässig berg- och dalbana. Jag har både bra och dåliga dagar. Jag är rädd men full av tillförsikt, sa mamma Amy. Varpå pappa Jesse fyllde i:

– Ju närmare operationen kommer desto ivrigare blir vi att få lägga allt bakom oss. Det känns mer och mer positivt för varje läkarbesök.

Tack och lov var föräldrarnas förtroende för kirurgerna befogat och operationen gick enligt plan. Det vill säga båda flickorna överlevde. Familjen tillbringade därefter sex månader på sjukhus under döttrarnas konvalescens.

Jesse och Amy Carlsen håller upp döttrarna efter den framgångsrika operationen där de separerades, efter att ha fötts som siamesiska tvillingar.

Firade 10 år som separerade siamesiska tvillingar

Tio år efter den historiskt framgångsrika separtionsoperationen av de siamesiska tvillingparet Isabelle och Abby Carlsen, år 2016, gjorde amerikanska tv-programmet CBS News ett nyhetsinslag i vilket de besökte familjen Carlsen för att se hur flickornas liv såg ut.

Annons

– Varje kväll tittar vi i spegeln i vårt rum, och vi undrar: ”Hur kan folk blanda ihop oss?”, sa Abby i inslaget. Perplex inför konceptet att folk blandar ihop dem.

I inslaget säger flickorna att de knappt kan tro att det är dem på fotot från födseln. Att vara siamesiska tvillingar är främmande för dem, eftersom de bara vara bebisar när de separerades.

Systrarna, födda som siamesiska tvillingar, Isabelle och Abby Carlsen år 2016.
Systrarna, födda som siamesiska tvillingar, Isabelle och Abby Carlsen år 2016.

Flickornas lärare i skolan vid tidpunkten Tiffany Moos, ställde också upp på en intervju med tv-kanelen. Hon berättar att Isabelle och Abby är ambitiösa elever, att de håller på gymnastik och att de är vänner med alla klasskamrater.

Hon berättade också att de gärna tyr sig till varandra, att de gärna går tillsammans och håller handen. Men att det är tydligt att de är oberoende och unika individer.

Annons

Se klippet från nyhetsinslaget här nedan:

Så ser tvillingsystrarna Isabelle och Abby Carlsen ut i dag

I dag har det gått 17 år sedan de siamesiska tvillingsystrarna Carlsen separerades år 2006.

Flickornas närvaro på sociala medier är sval, men både Isabelle och pappa Jesse finns på Instagram.

I ett inlägg från år 2020 har Isabelle lagt ut en bild på henne och tvillingsystern Abby med texten: ”15:e födelsedagen... I karantän”, i vilken hon också taggar in pappa Jesse.

Se bilden på flickorna här nedan:

Annons