Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Fotbollsspelaren Jesper fick diagnosen ALS vid 29 års ålder: ”Blev nattsvart”

24 maj, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografInstagram
Fotbollsspelaren Jesper Björkman fick diagnosen ALS vid 29 års ålder.
I Nyhetsmorgon berättar han och fästmön Linnea om mardrömsbeskedet som vände upp och ner på tillvaron.
– Vi kom till sjukhuset och de gick hyfsat rakt på sak och sa att de hade ett dåligt besked. Det blev nattsvart, berättar han.
Annons
Det här är ALS – så utvecklar det sigBrand logo
Det här är ALS – så utvecklar det sig

Jesper Björkman var bara 29 år, och i början av en framgångsrik karriär som fotbollsspelare, när tillvaron vändes upp och ner totalt. Den ofattbara diagnosen han fick av läkarna stavas ALS.

I dagarna gästade den numera före detta fotbollsspelaren och hans fästmö Linnea Eldforsen TV4:s Nyhetsmorgon för att prata om deras gemensamma upplevelse efter läkarnas mardrömsbesked. Om hur det är att leva med en obotlig sjukdom och hur de gemensamt tagit beslutet att inte sluta leva ett lyckligt liv.

Mardrömsbeskedet: Fotbollsspelaren Jesper fick ALS vid 29 år

När paret sätter sig i den välkända morgonsoffan i tv-studion har det inte gått lång tid sedan Jespers läkare kunde fastställa diagnosen.

Jesper berättar att han, bara ett halvår tidigare, hade uppmärksammat att han hade svårt att bygga muskler i vänster arm. Länge avfärdade han problemet och kategoriserade det som rester från en gammal och svårläkt nyckelbensfraktur.

Annons

Men efter nästan sex månaders rehabilitering utan effekt, började en känsla av oro infinna sig. Under ett besök hemma hos sina föräldrar testade han ”pincettgreppet”, och upptäckte då bekymrat att han var svagare än sin mamma i just vänster hand, vilket gjorde nyckelbensteorin mindre trolig.

Men han höll ändå fast vid den in i det sista berättar han. Det tog lång tid för honom att ens överväga att det handlade om ett neurlogiskt problem.

– Vi kom till sjukhuset och de gick hyfsat rakt på sak och sa att de hade ett dåligt besked. Det blev nattsvart, berättar Jesper i inslaget i Nyhetsmorgon.

Linnea, Jespers fästmö, berättar om det ur anhörigperspektivet.

– Jag var lite naiv och trodde hela tiden att det var något som gick att behandla, chocken när beskedet kom blev därför extremt stor. Jesper har alltid varit definitionen av en frisk man, förklarar hon.

Fakta om sjukdomen ALS

ALS, amyotrofisk lateralskleros, är namnet på en grupp neurodegenerativa sjukdomar där nervceller i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen dör. Det leder i sin tur till muskelförtvining och förlamning. De flesta som får ALS insjuknar mellan 45–75 års ålder.

Man kan idag inte bli frisk från ALS, men det finns läkemedel som bromsar sjukdomsförloppet något och som kan lindra vissa symtom. Forskarna uppskattar att drygt 220 personer årligen insjuknar i ALS i Sverige.

Källa: ALS-förbundet

Annons

Inställningen till livet här och nu: ”Inte sluta drömma”

Paret vittnar om en omöjligt svår situation känslomässigt, men berättar att de har tagit fasta på många olika strategier för att kunna leva lyckligt tillsammans – och ta vara på nuet de har med varandra.

– En av de första saker min pappa sa till oss var att ni får inte sluta drömma. Vi tog till oss av det. Våra drömmar sträcker sig inte lika långt in i framtiden bara ... Vi vet att vår framtid kommer vara extremt tuff. Vi har kommit överens om att inte prata om sjukdomen på kvällarna. Då är det helt omöjligt att sova. Det går mycket enklare att prata om det på dagarna när vi har mer energi, säger Linnea.

Jesper berättar vidare att han tidigt kände ett ansvar att vara påläst kring sjukdomen, eftersom att det är en av få saker han känner att han kan kontrollera i sin situation. Det innebär också att omgivningen kan fokusera på att ge honom känslomässigt stöd i stället.

Annons

I juni gifter sig Jesper och Linnea framför vänner och familj. Något de bestämde tidigt att de ville göra innan sjukdomen tar över.

Initiativet: Vill samla in pengar till ALS-forskningen

De har också tagit beslutet att prata öppet om sjukdomen och Jespers diagnos. Det skulle vara alldeles för krävande att gå och bära på en sådan stor hemlighet, resonerar de.

Vidare förklarar de att de startat en insamling: Jesper Björkmans insamling för Börje Salming ALS Stiftelse, och hoppas på så sätt kunna bidra med pengar till viktig forskning kring den obotliga sjukdomen ALS.

Vill du se hela inslaget med Jesper Björkman och Linnea Eldforsen i Nyhetsmorgon? Klicka här.

Annons