Jodie Foster berättade om familjen och kärleken vid 50 års ålder
10 Historiska HBTQ+profilerna vi minns
1:9

Efter reklamen: 10 Historiska HBTQ+profilerna vi minns

(1:9)

Slå på ljud

I dag är det nästintill en självklarhet att alla kan allt om alla – eller åtminstone att alla har möjligheten att ta reda på allt om alla. Särskilt stora kändisar är ständigt under luppen och på sida efter sida går det att ta reda på det mesta om hur stjärnorna lever.

I denna era av ständigt flödande information har det emellertid funnits undantag; berömdheter som valt att vara förtegna om sitt privatliv. En av dem är skådespelaren, regissören och producenten Jodie Foster, som du säkert minns från filmer som Taxi Driver, Bugsy Malone, Anklagad, När lammen tystnar och Panic Room.

Stjärnan gjorde sin första filmroll som redan treåring och slog igenom vid tretton års ålder. Men trots att hon i princip spenderat hela sitt liv i rampljuset – och på så vis vant sig vid medial uppmärksamhet och ivriga frågor tidigt i livet – valde hon under en stor del av sin karriär att lägga locket på och inte släppa fansen alltför nära. Hon bjöd på sig själv i otaliga storfilmer, men när det kom till hennes liv bakom kulisserna var det inget hon gärna delade med sig av.

I många år svarade Jodie inte på de personliga frågorna från pressen, utan fokuserade enbart på sitt arbete. Och trots att hon blev ett allt större namn lyckades hon ändå hålla sitt privatliv just privat. När hon år 1998 blev förälder för första gången höll hon detaljerna för sig själv, och när hon fick sin andra son tre år senare likaså. Trots att många var nyfikna på om det fanns någon annan förälder i bilden kunde Jodie förbli en av Hollywoods allra mest privata profiler.

Jodie Foster slog igenom som ung

Jodie Foster växte upp i rampljuset, men lyckades ändå hålla sitt privatliv för sig själv.

Foto: Vestron Pictures/Everett Collection/TT

Jodie Fosters ärliga tal: ”Har redan kommit ut”

Under åren som gick var det inte alla som accepterade Jodies önskan om att bara diskutera sitt jobb. I intervju efter intervju fick hon taktlösa frågor om exempelvis vilka sorts killar hon gillar, eller om hennes sexuella läggning. Jodie valde att strunta i de smaklösa – och på många sätt problematiska – frågorna.

Men år 2013 valde skådespelaren att ta bladet från munnen, på sitt eget sätt.

Det var när Jodie skulle hålla tal på Golden Globe Awards, i samband med att hon mottog ett pris för sina insatser inom filmindustrin, som hon valde att för första gången berätta mer om sig själv på sina egna villkor. Och stjärnans plötsliga ärlighet rörde många i publiken till tårar.

– Jag hoppas att ni inte är besvikna över att det inte kommer att bli något stort ”komma ut-tal” i kväll, för jag har redan kommit ut för tusen år sedan på stenåldern, sa Jodie.

10 svenska kändisar som öppet är sina sanna jag

Vidare berättade stjärnan att hon var trött på hur pressen ständigt försökte omvandla hennes privata angelägenheter till någon slags realityshow. Därför valde hon att ta saken i egna händer och istället själv äga sitt narrativ.

Jodie Foster höll ett ärligt tal på Golden Globes 2013

Jodie Foster valde att tala ut på sitt eget sätt under Golden Globe Awards, 2013.

Foto: Lucy Nicholson/TT

– Nu när jag ändå är här och bekänner saker, så antar jag att jag bara har en plötslig lust att säga någonting som jag aldrig riktigt har kunnat säga öppet förut.

I talet berättade Jodie vidare att hon var singel, men tidigare mellan 1993 och 2008 hade levt med producenten Cydney Bernard, som också var pappan till hennes barn. Hon berättade att de skilts som bästa vänner och tackade Cydney för deras moderna familj.

Jodie Foster mötte kärleken i Alexandra Hedison

Samma år som Jodie valde att berätta mer om sitt privatliv mötte hon också sin stora kärlek, i form av fotografen Alexandra Hedison. De båda duckade fortfarande pressen och därför kom nyheten om deras giftermål år 2014 som en överraskning för många.

Och även om de sällan synts till ihop så har det varit med sprudlande kärlek som de gjort sina få framträdanden tillsammans. Under filmfestivalen i Cannes 2021 till exempel, gick paret röda mattan fram hand i hand och kysstes framför kamerablixtarna. Och när Jodie samma år belönades med ytterligare ett pris på Golden Globe Awards inledde hon sitt tal med orden: ”Jag älskar min fru, tack Alex!”.

Jodie Foster och frun Alexandra Hedison

Jodie Foster och Alexandra Hedison under Cannes filmfestival, 2021.

Foto: Vianney Le Caer/TT

Källa: Cheery

Mest läst