Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Lasermannen satte skräck i Sverige – så lever han i dag

25 aug, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Lasermannen John Ausonius.
Han satte hela Sverige i skräck med sina fruktansvärda våldsdåd mot invandrare i början av 90-talet och fick öknamnet Lasermannen.
I dag har John Ausonius avtjänat 28 år av sin livstidsdom och är fortfarande en av landets mest hatade brottslingar.
Nu visar SVT den hyllade miniserien Lasermannen med Daniel Dencik från 2005 igen.
Annons
Krimfallen som skakade SverigeBrand logo
Krimfallen som skakade Sverige

Från det att han sköt sitt första offer den tredje augusti 1991 tills att han kunde gripas den 12 juni 1992 var John Ausonius en av Sveriges farligaste och mest eftersökta män. Under bara fem månader sköt han sammanlagt elva personer och spred skräck i hela landet. Det de elva offren hade gemensamt var att de var män och hade mörkt hår eller hudfärg. Medierna döpte den då okända förövaren till ”Lasermannen” då flera av offren sköts med ett gevär med lasersikte.

Annons

Polisutredningen som gjordes för att lyckas gripa mördaren blev den då största efter Palmemordet, och för att förvirra utredarna valde Ausonius att förändra sitt utseende flera gånger. Han färgade håret rött, använde glasögon och skaffade blåa kontaktlinser, och det var en sådan fantombild som spreds på honom. Men när Lasermannen till slut kunde gripas såg han helt annorlunda ut – då var han mörkhårig och utan glasögon.

Under den minst sagt omfattande tingsrättegången 1993 kom det fram att John Ausonius inte bara skjutit elva personer, där ett av offren dog, utan att han också hade rånat en rad banker.

John Ausonius.
John Ausonius sköt elva personer.

När fallet skulle tas upp i Svea Hovrätt misshandlade den dömda mördaren sina två försvarsadvokater, och fick byta till två nya – bara för att sedan även misshandla dem i rättssalen. Efter det fick Ausonius inte byta försvarsadvokat igen, utan genomförde resten av hovrättsförhandlingen i handfängsel. Den 19 maj 1995 fastställde hovrätten tingsrättens dom: livstids fängelse för ett mord, nio mordförsök och tre bankrån.

Annons

Senare i fängelset har John Ausonius erkänt sig skyldig till allt han åtalades för i tingsrätten, även de mordförsök och bankrån han inte kunde fällas för.

John Ausonius vill få tidsbestämd dom

Sedan dess har John Ausonius suttit fängslad på olika anstalter i Sverige: Kumlaanstalten, Österåkeranstalten och anstalten Storboda. 2017 ställdes den ökända mördaren inför rätta igen, men den här gången i Tyskland. Mot sitt nekande dömdes han för mord på en kvinna i Frankfurt. Hon mördades i februari 1992, alltså kort efter Lasermannens sista dåd på svensk mark.

Domen i Tyskland kan påverka John Ausonius möjlighet att få sin livstidsdom tidsbestämd i Sverige. Så sent som 2021 ansökte han om att få sin livstidsdom tidsbestämd, men fick avslag på det.

John Ausonius 2017.
John Ausonius under rättegången i Tyskland 2017.

Lasermannens dåd blev bok och tv-serie

2002 kom boken Lasermannen: en berättelse om Sverige, skriven av journalisten Gellert Tamas. Boken är en av de mest hyllades reportageböckerna i Sverige, och gav upphov till miniserien Lasermannen 2005. Serien blev skådespelaren David Denciks riktiga genombrott, och han har hyllats stort för rolltolkningen.

Annons

– Ju mer vi jobbade, desto mindre begrep jag av honom, hans kallsinne, det var väldigt svårt att omfatta. Det gick inte att begripa emotionellt, har Dencik sagt om rollen.

David Dencik i rollen som John Ausonius i serien Lasermannen.
David Dencik i rollen som John Ausonius i serien Lasermannen.

Numera världskända filmfotografen Hoyte Van Hoytema gjorde också ett av sina första jobb i Lasermannen.

Nu finns Lasermannen återigen att se på SVT Play, och går att ses fram till 16 februari 2024 för alla i Sverige.

Annons