Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Läkare ville låta flickan med Downs syndrom bo på institution – 15 år senare förändras allt

14 jun, 2023 
AvJohanna Lejon
FotografTT, INSTAGRAM
När Renee fått sin dotter Kennedy grät hon – eftersom läkarna sa att den nyfödda babyn hade Downs syndrom. 15 år senare är allt totalt förändrat.
Annons
Därför sprids berättelsen om Ginny Burton över världenBrand logo
Därför sprids berättelsen om Ginny Burton över världen

Olikheter mellan människor borde vara en styrka, alltid, för hur tråkig vore inte tillvaron om alla såg likadana ut – och betedde sig på exakt samma sätt? Att hylla och lyfta dessa olikheter människor emellan borde vara en självklarhet – oavsett vilket land eller vilket samhälle i världen man lever i.

Under årens lopp har det gjorts insatser ör att främja inkludering. Buskapet har varit tydligt: bara för att en individ skiljer sig från ”normen” så är personen inte inte mindre kapabel att göra fantastiska saker. Ett exempel på just detta är Kennedy Garcia, en tjej vars läkare rekommenderade att hon skulle institutionaliseras när hon föddes. Kennedy, från Colorado Springs, har Downs syndrom och enligt Metro sa läkarna till mamman att hon, som ett resultat av sin diagnos, skulle få en låg livskvalitet.

– Natten som Kennedy föddes var jag förkrossad för att jag fick höra att hon hade det här tillståndet och för att jag fick en så negativ och dyster bild uppmålad framför mig av läkare och sjuksköterskor. De här människorna hade verkligen inte någon aning om hur mitt barns framtid skulle se ut och bli, berättar Kennedys mamma.

Annons

Hon fortsätter:

– Det var inte förrän nästa natt när en snäll barnmorska sa till mig att Kennedy var vacker.

Det visade sig att barnmorskans dotter också hade Downs syndrom.

– Det första jag frågade var om hennes dotter kunde gå, för jag visste verkligen inte vad den här diagnosen betydde, och hon bara skrattade. Hennes dotter var 16 år och självklart kunde hon gå.

Läkarna den där första natten hade dock sagt att det vore bäst om Kennedy bodde på institution och inte hemma.

Flickan med Downs syndrom blev modell

I dag, mer än 15 år senare, vet Kennedys mamma mycket väl att Downs syndrom inte hindrar någon från att gå – eller följa sina drömmar. Numera arbetar Kennedy som modell. Genom detta har hon, onekligen, bevisat att barriärer är till för att brytas. Den unga kvinnan har modellat för American Girl and Justice Clothing och har ett kontrakt med KMR Diversity och Dream Talent Management. Hon flyger regelbundet till Hollywood och New York för auditions och modelljobb, men tycker också om att umgås med sin pojkvän, Matthew, som även han har Downs syndrom. Hennes konto på Instagram följs av miljoner.

När det gäller läkarna som ville ha Kennedy institutionaliserad har Renee bara en sak att säga:

– Det är chockerande hur dåligt informerade de alla var, och det var bara 15 år sedan, slår hon fast.

Annons