1:22

Efter reklamen: Här är kändisarna som skaffat barn på egen hand

(1:22)

Melissa Henderson är en ensamstående flerbarnsmamma i delstaten Georgia i USA, som nu kan hamna i fängelse för att hon gjorde något som många föräldrar gör regelbundet – nämligen lät sitt äldre barn vakta sitt yngre syskon.

Det var under coronapandemin som Melissa behövde arbeta, samtidigt som 4-åriga sonen inte fick gå till förskola på grund av att samhället stängdes ner, och förskolan likaså. För att kunna jobba bad Melissa därför 14-åriga dottern att vakta sin lillebror.

– Det fanns bokstavligt talat inga alternativ. Så jag bad min nästan 15-åring att ha koll på sitt yngre syskon när jag gick tillbaka till jobbet, berättar Melissa för Inside edition.

95-åringens bilder med barnbarnet hyllas: ”Tar över världen”

Men det gick inte som Melissa hade hoppats. Under dagen, när dottern satt och gjorde skolarbete, så lyckades 4-åringen smita ut ur huset för att leka. Han var bara ute ensam i en kvart innan hans storasyster upptäckte det hela och tog in honom igen – men då var skadan redan skedd. En granne hade sett det ensamma barnet ute och ringt till larmcentralen.

Kan hamna i fängelse efter dotterns misstag

Två veckor senare kom polisen till Melissas hem och åkte därifrån med henne i handbojor – åtalad för vårdslöshet. Om hon fälls kommer hon behöva betala 1000 dollar i böter och tillbringa ett år i fängelse.

– Det var den mest pinsamma och förödmjukande dagen i mitt liv ärligt talat, säger hon till sajten.

Emma föddes med ovanliga sjukdomen – slår tillbaka mot elaka mobbningen

I polisrapporten står det att 4-åringen hade kunnat bli ”kidnappad, överkörd eller biten av giftig orm”. Samtidigt riktas vissa kritik mot det hela, då exempelvis Röda korset har barnvakts-lektioner för barn från 11 års ålder.

– Barn från 13 år och uppåt kan lämnas ensamma för att ta hand om andra i upp till 12 timmar, säger advokaten David DeLugas.