Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelser

Paret gifte sig på 50-talet – trots utbredd diskriminering: ”Höll huvudet högt”

22 maj, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografFacebook
Leon Watson, en svart amerikansk man, och Rosina Rodriquez, en ljus latinamerikansk kvinna, började dejta 1940 och gifte sig året därpå.
Under deras liv tillsammans fick de motstå mycket hat och hot från samhället – och från Rosinas pappa.
Men paret bevisade ändå att kärleken övervinner allt, när de firade 70 år som gifta!
Annons
5 kvinnor som skrivit historiaBrand logo
5 kvinnor som skrivit historia

Tiderna förändras, och tur är det! Året var 1949 när Leon Watson, en svart amerikanska man, och Rosina Rodriquez, en ljushyad kvinna med rötter i Mexiko, blev kära i varandra och började dejta. Då var tiderna annorlunda.

Paret tvingades vara extremt försiktiga med att visa sin kärlek offentligt, eftersom samhället diskriminerade svarta och även par av olika etnicitet. Det var faktiskt bara ett år innan de träffades, 1948, som äktenskap mellan två parter med olika etnicitet hade blivit lagligt i deras hemstat Kalifornien, USA.

Men det var inte bara samhället som hade problem med deras förhållande. Även Rosinas pappa var emot förhållandet.

I en intervju med The New York Times 2017 berättade paret om deras kärlekshistoria, som trotsade alla förlegade fördomar och bevisade att ”kärleken kan besegra allt.”

Annons

Men de berättade också om livets alla utmaningar – och om en strukturell rasism som fortfarande är ett stort problem!

Diskrimineringen mot svarta på 40-talet: Fick dölja dejtadet

Leon, som sedan intervjun med tidningen genomfördes har gått ur tiden, berättade om hur samhället såg ut när de började dejta. Om hur de brukade anlända vid olika tidpunkter till biografen inför en dejt, för att undvika problem.

– Vi gjorde alltid så. Annars stirrade alla alltid på oss som om vi var djur på zoo. Men vi höll huvudena högt och fortsatte dejta, förklarade han och berättade att det även fanns platser de aktivt behövde undvika att synas på tillsammans.

Kort därpå friade Leon till Rosina. Hon sa ja, men hennes far vägrade tillåta henne att ingå äktenskap med en svart man, eftersom det innebar att hon skulle få ett ”svårt liv fyllt av diskriminering.”

Men Rosina trotsade sin far i vetskap om att deras kärlek skulle övervinna alla hinder. Hon hade sett andra par som hade fått det att funka.

Annons

Gifte sig år 1950: ”Ovanligt på den tiden”

År 1950, två år efter att äktenskap för par av olika etnicitet hade blivit lagligt i Kalifornien, ringde bröllopsklockorna för Leon och Rosina. Det skulle dröja mycket längre innan det var tillåtet i samtliga 50 amerikanska delstater.

Det unga paret fick utstå både utstuderad diskriminering och uppenbara våldshandlingar, som en aggression mot deras förhållande.

Paret flyttade från området där de bodde och köpte sitt första gemensamma hus i Oakland i Kalifornien.

Rosina berättade för tidningen att hon, vid tidpunkten, befarade att hon skulle bli sparkad från sitt jobb i nya hemorten, om någon fick reda på att hon var gift med en svart man. Hennes farhågor skulle lyckligtvis visa sig vara obefogade.

– Det var väldigt ovanligt på den tiden, och jag berättade aldrig för någon av mina kollegor att jag var gift med en svart man. Jag ville inte bli avvisad eller gör någon upprörd eller så, sa Rosina år 2017.

Annons

Oron för barnen: Samhället har fortfarande inte förändrats

Deras liv tillsammans skulle sedan berikas med tre barn: José, Jorge och Lucia. De pratade sällan om deras hudfärg hemmavid, men diskriminering var något som i förlängningen också blev en del av barnens liv. Även om samhället hade utvecklats något (om än för långsamt) sedan Leon och Rosina var unga.

Rosina minns att hon ofta blev ifrågasatt som barnens mor på grund av hennes ljusa hy och deras mörka. Familjen adapterade en ”vad har det med dig att göra?”-attityd och bemötte omgivningens negativa tillrop med att poängtera att deras hudfärg inte var omgivningens ensak.

– Mina barn var väldig medvetna om hur illa behandlade den svarta befolkningen hade blivit. Det har inte riktigt förändrats, även om jag gärna skulle se det innan jag dör, sa Rosina år 2017.

Hon förklarade vidare att hon länge kände stor oro för sina barn. Särskilt för José när han var tonåring, eftersom polisen stoppade honom vid ett tillfälle. Han hade varit ute och kört i familjens bil, men polisen misstänkte ändå att bilen var stulen.

Annons

Firade 70-årig bröllopsdag – innan makens död

I april 2020 somnade Leon Watson in vid 92 års ålder. Bara en månad efter den svarta mannen George Floyds död (till följd av brutalt polisvåld), blivit startskottet för aktiviströrelsen Black Lives Matters globalt uppmärksammade demonstrationer mot polisbrutalitet och strukturell rasism. Det skriver sajten Legacy.

Innan han dog, hann Leon och hans käraste Rosina fira 70 år som gifta. Enligt Newsner hade paret därmed en av världens längsta äktenskap mellan ett par av olika etnicitet.

Nedan är en bild från parets 65-åriga bröllopsdag, där de hade låtit trycka upp texten ”Leon och Rosina Watsons 65:e bröllopsdag” på varsin t-shirt. Så gulligt!

Dessvärre är det hat som Leon och Rosina fått möta under livet, fortfarande ett problem i samhället, och allt för många tycker sig fortfarande ha rätten att bestämma över vem som får älska vem.

Annons