Lisa Nilsson är en stark förespråkare för feminism. Hon debatterar ofta för jämlikhet och kvinnors rättigheter på sociala medier och är inte rädd för att säga ifrån. Så när hon är på besök i Nashville hos Jill Johnson, är det de frågorna som hon vill utforska mer.

Läs även: Alla gäster på Jills veranda: ”Känns starkare än någonsin”

Lisa Nilsson i ”Jills veranda”. Bild: SVT

Temat går igen i hela programmet – Lisa och Jill träffar bland annat en radiopratare som tillhör den amerikanska Alt right-rörelsen och som har en strikt uppfattning om såväl ras- som könsfrågor. De besöker också artisten Carlene Carter – dotter till den ikoniska June Carter och styvdotter till Johnny Cash – och pratar om hur det var och är att vara kvinnlig artist och samtidigt fru och mamma.

Dessutom besöker duon en organisation som arbetar aktivt mot abort – Nashville Right to Life. Där får de samtala med Jennifer Hicks som jobbat inom organisationen i många år.

Hennes utgångspunkt är att ett liv skapas i själva befruktningsögonblicket.

– Genom åren har jag mött hundratals kvinnor som har ångrat sitt ingrepp, eftersom de inte hade alla fakta eller för att de blev tillsagda något som inte visade sig stämma. Som att det bara är celler och inte en bebis, och sedan får de veta att det var visst en bebis. Det var min bebis och det var en flicka eller pojke, det bestämdes redan vid befruktningen. Att en kvinna ska slippa sörja, det är min önskan, säger hon i programmet.

Den här skylten möter besökarna till Nashville Right to Life. Bild: SVT

Lisa Nilsson blir både berörd och arg av mötet, som blir mer personligt än hon hade väntat sig.

– Jag har i en tid i livet valt att göra abort. Beslutet föregicks av många och stora funderingar och resonemang. Det här att man kommer bli så ledsen om man gör abort, att generalisera på det sättet, är svårt förminskande, säger hon.

Hos Jennifer Hicks får Lisa Nilsson syn på små lerfigurer föreställande foster i olika stadier. När kvinnor som överväger abort kommer till organisationen för konsultation får de se hur stort deras foster hunnit bli. De erbjuds också ett ultraljud.

– Det gjorde mig ont, i och med att jag har egna erfarenheter, att de här kvinnorna får se sina foster på ultraljudet. Att manipulera tjejer på det här sättet och konfrontera dem med sitt beslut ur ett sådant perspektiv – det är för jävligt verkligen! Det är så kärlekslöst gjort.

Lisa Nilsson. Bild: SVT

När Lisa Nilsson pratar om vilka minnen mötet rörde upp hos henne, kommer känslorna.

– Hon klev på i sitt synsätt och utan att veta om det ifrågasatte hon en massa stora beslut som jag har tagit, som jag har sörjt många gånger om. Men jag har aldrig riktigt sörjt färdigt, och det kan jag inte prata om, det kan jag inte.

När man kokar ner det, handlar hela frågan om kvinnans rätt att bestämma över sig själv, menar Lisa Nilsson. Det är inte något som samhället ska bestämma över.

– Sorgen i sig är en del av rätten att själv bestämma, rätten att ta på sig en sorg. För att den är värd det, för att det ändå – trots sorgen – är rätt beslut att göra en abort ibland, beroende på omständigheter som man är den enda att kunna bedöma.

Foto: SVT

För att markera sin ståndpunkt, föreslår Jill Johnson att duon ska framföra countrydrottningen Loretta Lynns låt ”The Pill” på ett möte för kvinnorättskämpar som arrangeras i staden. Låten släpptes 1975 och var extremt kontroversiell på sin tid, eftersom den handlar om preventivmedel.

”Jills veranda” sänds onsdagar klockan 21.00 i SVT1 och SVT Play.

Läs även Mia Skäringer sjunger för sin döda pappa i Jills veranda – se det hyllade klippet!

Artikeln publicerades först på Allas.se.