Lisa vill hjälpa sonen få ett nytt ansikte.
Så tar du dig igenom sorg - psykologens tips
0:54

Efter reklamen: Så tar du dig igenom sorg - psykologens tips

(0:54)

Slå på ljud

Det var i mars 2014 som Lisa Pfaff i Michigan upplevde alla föräldrars mardröm. Hon upptäckte att hennes 19-åriga son Derek, som var hemma hos familjen under ett skollov, inte var i sitt rum – och hittade honom liggande blodig i snön utanför huset. Han hade då försökt ta sitt liv genom att skjuta sig i ansiktet.

– Jag tappade det totalt. Det var väldigt hjärtskärande. Jag trodde verkligen att han skulle dö den natten, berättar Lisa Pfaff i en intervju med People.

Sonen överlevde självmordsförsöket – men fick ändå betala ett högt pris. De senaste sju åren har han genomgått 58 olika operationer för att bygga upp ansiktet igen, han äter fortfarande genom en maskin och måste ha en trakeostomi i halsen för att få hjälp att andas. Nu har Derek, som fyllt 26 år, blivit godkänd att göra en återuppbyggande ansiktsoperation – men eftersom den anses vara experimentell så betalas den inte av familjens försäkring.

– Det har gått sju år, och det lättaste sättet jag kan beskriva det på är att säga att man går igenom en väldigt mörk tunnel, och inte ser något ljus, säger Lisa till People.

Melissa slog tillbaka mot hatet – med ett år av bilder på sig själv

Mammans kamp för sonen: Samla in pengar till nytt ansikte

Nu försöker Lisa samla in pengarna som behövs till operationen och medicinerna som behövs efteråt – en miljon dollar, alltså närmare 10 miljoner kronor. Hittills har hon lyckats samla in över 172 000 dollar, men det är fortfarande mer än fyra femtedelar som fattas.

– Det gör ont i hjärtat för hans skull. Som mamma vill man lösa saker åt sina barn, och det finns inget jag kan göra förutom att älska och stötta honom.

Under uppväxten var Derek duktig på amerikansk fotboll, och tränade mycket. Men med tiden började han sätta mycket press på sig själv, och tiden på högskolan blev tuff. Efter självmordsförsöket har familjen stöttat honom, och han tillfrisknade snabbare än vad läkarna hade vågat hoppas på. Nu har han vänt sitt liv, och vill dela med sig av sina erfarenheter för att hjälpa andra.

– Han är väldigt hängiven till att hjälpa andra och dela sin berättelse. Han har kommit över allt och är min hjälte, säger Lisa.

– Han är ung. Jag vill att han ska kunna gifta sig och ha en familj och ha ett ansikte som folk inte alltid stirrar på, och verkligen få en andra chans till livet.

Hjälp vid psykisk ohälsa

Har du självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv. Sök hjälp! Prata med någon du har förtroende för, ring en stödlinje/stödchatt eller sök vård.

Här kan du få hjälp:

  • Jourhavande medmänniska 08-702 16 80.
  • Jourhavande präst nås via 112.
  • Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.
  • Bris - Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.
  • Riksförbundet SPES telefonjour på telefon 08-345873.
  • Suicide Zero: www.suicidezero.se
  • Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Ring 112 om du behöver akut vård eller hjälp.

Källa: 1177, Vårdlinjen

Frun dör minuter efter makens bortgång – efter 70 år tillsammans

Mest läst