Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Martinas pojkvän hade en till relation – ljög om allt i flera år: ”Lurat mig”

22 apr, 2021 
AvAino Oxblod
FotografSiran Aleksandrian Wahlman
Martina Skowronska trodde att Adam var en vanlig trevlig kille när de blev ihop, men efter 3,5 år av psykisk nedbrytning insåg hon att pojkvännen var en narcissist.
Nu har hon släppt boken Genomskåda narcissisten för att hjälpa andra i liknande situationer.
– När jag öppnade upp mig för en kompis efter en massa år av fram och tillbaka, och berättade om vissa utvalda delar så reagerade min kompis starkt och sa ”jag tror Adam håller på att bryta ner dig psykiskt”.
Annons
5 tecken på narcissistisk personlighetsstörningBrand logo
5 tecken på narcissistisk personlighetsstörning

När Martina Skowronska först fick kontakt med Adam – som egentligen heter något annat – i dejtingappen Tinder tyckte hon att han verkade snygg och trevlig. Han skrev att han var singel och reste mycket i jobbet, men att han letade efter en relation med någon i Stockholm. De går på en första dejt, och Martina känner genast att de får bra kontakt.

Efter den första dejten blir det svårt att få till en till, trots att Adam fortsätter höra av sig dagligen. Till slut börjar Martina googla honom för att få veta mer, och upptäcker på hans Facebook-sida att han är förlovad med en kvinna i den andra svenska staden han ofta åker och jobbar i.

Martina hör av sig till honom med ett ironiskt ”lycka till med förlovningen”, men får inget svar tillbaka, så hon lägger Adam bakom sig, och tänker inte mer på honom – förrän efter sex månader.

Annons

Då dyker han nämligen upp i hennes liv på nytt. Martina får höra att Adam inte kunnat sluta tänka på henne, och att relationen med den andra kvinnan var avslutad.

– Jag trodde på vad han sa, så vi inledde en relation. Först var det kärleksbombardering deluxe – han lyfte mig till skyarna med hjärtan, beröm och komplimanger. Efter bara några veckor sa han att han älskade mig. Det överrumplade mig, vi kände ju inte varandra. Men han sa att han aldrig hade känt så starkt för någon.

Pojkvännen ljög om relation i annan stad

Martina mår bra av all uppmärksamhet från pojkvännen – men plötsligt slutar han höra av sig. Från en dag till en annan så svarar han varken i telefon eller på sms, och hon börjar ifrågasätta sitt eget beteende och undrar om hon gjort något fel. När Adam dyker upp igen veckor senare säger han bara att han inte mått så bra, och ger ingen ytterligare förklaring.

Till råga på allt kryper det fram att Adam fortfarande är tillsammans med kvinnan i den andra staden. Han säger att hon är psykiskt sjuk och kommer begå självmord om han gör slut – medan kvinnan i den andra staden får höra samma sak om Martina.

Annons

– Den andra kvinnan ringde och var otrevlig. Det han har sagt till mig om henne, har han ju sagt till henne om mig.

Under 3,5 år har Martina och Adam en av-och-på-relation, där de gör slut och blir ihop. Vid flera tillfällen hinner hon börja dejta en annan man när Adam dyker upp igen och övertygar henne om att de ska bli ihop igen.

– Jag är kommunikatör och utbildad retoriker, jag är intresserad av mellanmänsklig kommunikation, och har ändå haft koll på de här bitarna. Men ändå har han lurat mig, det är helt vansinnigt.

Vännens ord får Martina Skowronska att inse

Till slut är det ett samtal med en vän som får Martina att inse vad hon hamnat i.

– När jag öppnade upp mig för en kompis efter en massa år av fram och tillbaka, och berättade om vissa utvalda delar så reagerade min kompis starkt och sa ”jag tror Adam håller på att bryta ner dig psykiskt”.

Martina gick genast in i försvarsställning, men vännens ord grodde i henne, och hon började så småningom göra efterforskningar och insåg att allt hon hittade om narcissister stämde in på Adam.

Annons

Martina ställer ett ultimatum på Adam, att om han inte gör slut med den andra kvinnan så är det slut mellan dem för gott. När han inte gör det så lämnar Martina honom, och trots Adams försökt att få tillbaka henne med samtal och sms så står hon på sig.

Men att bryta upp tär på hennes mående.

– Jag blev psykiskt sjuk och svårt deprimerad efter det här. Jag medicinerades med antidepressiva och ångestdämpande mediciner, och var nära att läggas in. Det var en traumatisk period, men terapisamtal och antidepressiv medicin har hjälpt.

Släpper Genomskåda narcissisten för att hjälpa andra

När relationen tagit slut börjar Martina bearbeta vad hon varit med om, och skriva anteckningar. Hon har inte tänkt låta publicera det, men inser att det inte finns någon bra och lättillgänglig bok om narcissister i Sverige.

Martinas varningstecken – så vet du om du dejtar en narcissist

1. För bra. Om det verkar vara för bra för att vara sant, så är det förmodligen det.

2. Lögner. Om du märker att handlingar och ord inte hänger ihop ska du se upp. Med en narcissist så bryts löften ständigt – de ljuger konstant.

3. Plötsliga försvinnanden. Personen försvinner ett tag och kommer sedan tillbaka utan anledning eller förklaring varför den försvann, utan fortsätter bara som om inget har hänt.

4. Skiftningar från varm till kallt. Ena dagen kan personen vara hur gullig som helst, och överöser en med kärlek – för att nästa dag vara iskall. Då är det lätt att börja klandra sig själv, och flytta fokus från ”han gjorde” till ”jag gjorde”.

5. Lång process. Den som drabbas av en narcissist förstår inte alltid vad som händer, för det sker på ett ”snyggt sätt”. Manipuleringen kommer smygande och successivt.

Annons

Det har nu hunnit gå några år sedan relationen med Adam tog slut, och i dag mår Martina bättre. Men den traumatiska relationen har satt sina spår, och hon är fortfarande vaksam mot nya människor.

–Det är egentligen inte mig och Adam jag vill lyfta i boken, utan konsekvenserna av att ha varit ihop med en narcissist och utsättas för psykisk misshandel. Jag har använt mina egna erfarenheter som ett verktyg.

Kan man ha en fungerande relation med en narcissist?

– Det är helt omöjligt, för de kommer aldrig att ändra sig. Det är deras livsstil, oavsett hur många gånger man säger ”nu har du sårtat mig” så tar de inte in det. Det går in genom ena örat och ut genom andra. Det är som att prata med en vägg. Snarare kan de gå igång på att man mår dåligt, och använda det emot en. Man kan inte förvänta sig att en relation med en narcissist kommer bli bättre, den blir värre ju längre relationen fortlöper.

Martina Skowronska

Ålder: 46

Yrke: Kommunikatör

Aktuell: Med boken Gemomskåda narcissisten.

Annons