Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Nya förslaget: Mobilförbud i skolan

13 maj, 2021 
AvAino Oxblod
FotografSergey Swat/TT.
Tre tjejer med en mobiltelefon.
Utbildningsverket har tagit fram ett förslag om att förbjuda användandet av mobiltelefoner på lektionstid.
Förslaget, som inte har gått igenom än, skulle innebära att lärare kan beslagta mobiler i förebyggande syfte.
— Det kanske inte blir populärt bland eleverna, men det kommer skapa ordning, trygghet och arbetsro för många, säger Nyamko Sabuni till Dagens Samhälle.
Annons
Anders Hansen: Så stänger du av skärmhjärnanBrand logo
Anders Hansen: Så stänger du av skärmhjärnan

Mobilförbud i skolan kan nu komma att bli en verklighet.

Utbildningsdepartementet har tagit fram ett förslag som nu skickas på remiss, som skulle innebära att mobiler blir förbjudet att använda på lektionstid. I förslaget gör man undantag för om mobilerna kan användas som hjälpmedel i undervisningen.

För elever i grundskolan skulle mobiltelefonerna kunna bli omhändertagna hela skoldagen.

Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna, ställer sig bakom lagförslaget, och menar att många tappar i koncentration i skolan för att de inte kan släppa sin mobiltelefoner. Forskning visar att elever tappar fokus bara av att ha mobilen i fickan, även om de inte använder den aktivt.

— Det kanske inte blir populärt bland eleverna, men det kommer skapa ordning, trygghet och arbetsro för många, säger Sabuni till Dagens Samhälle.

Annons

Lärarna ska kunna beslagta mobiler

Går förslaget igenom och godkänns kommer lärare ha rätt att omhänderta mobiltelefoner i förebyggande syfte för att eleverna ska fokusera – en möjlighet som inte finns nu.

I nuläget får lärare bara beslagta telefonerna när de används aktivt på ett sätt som stör undervisningen. Det förekommer dock att elever lämnar ifrån sig mobilerna frivilligt till läraren.

Det nya förslaget ger också utrymme för undantag – finns det en elev som behöver sin mobil av särskilda skäl, så kan beslut om undantag tas av rektor eller lärare.

Annons