Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Följ med svenska Operation Smile-kirurgen – skapar 64 nya leenden

10 jul, 2024 
AvEbba S. Dahlman
Häng med bakom kulisserna när svenska kirurgen Jenny Cajander och resten av Operation Smile-volontärerna skapar 64 nya leenden i Malawi. Se videon här!
Annons

Operation Smile förändrar livet för de läpp-, käk- och gomspaltpatienter som saknar tillgång till säker kirurgi. Vi får följa med den erfarna volontären Jenny Cajander under ett uppdrag och se hur det går till; från spalt till leende!

Vi får möta några av de patienter som haft turen att få en operation den här gången; 22-åriga Ndiuzajani, 20-åriga Charles och lilla Rute, endast 6 månader.

– När flickan var nyfödd fick hennes mamma höra från en annan kvinna i byn att hon borde ta livet av sin dotter i stället för att försöka amma henne, har Jenny berättat för oss.

Se hela videon i spelaren ovan för att ta del av Jennys dagar i Malawi och det viktiga arbetet som alla Operation Smile-volontärer utför.

Läpp-, käk- och gomspalt (LKG-spalt)

Läpp-, käk- och gomspalt är en vanlig missbildning som drabbar omkring 1 per 500 nyfödda barn i Sverige. Här åtgärdas LKG-spalten med en 45 minuter lång operation, när barnet bara är några månader gammalt, och livet påverkas väldigt lite.

I andra delar av världen finns inte samma förutsättningar för att få en operation och de drabbade har ofta ett väldigt svårt liv att vänta, med allt från livshotande utanförskap till svåra infektioner.

Annons