Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Övergivna katten blev farfaderns räddning efter diagnosen

06 dec, 2021 
AvAino Oxblod
FotografInstagram.
Fotografen Akiko DuPont såg hur hennes alzheimersjuka farfar fick tillbaka livsgnistan när han fick ta hand om en hemlös katt.
Därför bestämde hon sig för att börja dokumentera den unika relation – bilder som nu hyllas.
Annons
8 kändisar som älskar sina husdjur (FEMINA)Brand logo
8 kändisar som älskar sina husdjur (FEMINA)

När amerikanska fotografen Akiko DuPont valde att börja ta hand om en herrelös katt i Tokyo visste hon inte att det skulle förändra livet – för hennes farfar Jiji.

Jiji hade jobbat hårt under hela sitt liv sedan andra världskriget tog slut, men 2009 hamnade han på sjukhus och diagnostiserades med alzheimers.

– Läkaren sa att han var sjuk. Den en gång sociala mannen tappade gradvis intresset för livet och blev tjurigare än någonsin, har Akiko DuPont berättat för Bored Panda.

Men när Jiji träffade den hemlösa katten Kinako ställdes allt på ända. Plötsligt var han mer livsglad igen, och ville umgås med sin nya vän. Därför bestämde sig barnbarnet Akiko att börja dokumentera den fina relationen mellan katten och gubben.

Annons

Hyllas för fina bilderna på katten och mannen

Att dela med sig av bilderna var inge som Akiko hade planerat.

– Det fanns ingen intention att dela fotografierna och historien bakom när jag först började dokumentera dem. Men när jag såg dem tillsammans, och hur de lindade in familjen i värme, så tänkte jag att de kanske skulle kunna beröra någon mer där ute, inte bara vår familj, säger Akiko DuPont.

Bilderna på katten och den gamla mannen har en särskild plats på fotografens hemsida, och hon har också delat med sig av dem på Instagram tidigare.

DuPont säger att hon får mejl om bilderna varje dag, och tackar för alla fina ord.

– Kinako piggar upp Jiji bara genom att vara Kinako, och eftersom Jiji är som Jiji är, så överöser han Kinako med kärlek, precis som han alltid gör med andra. De är ganska roliga och bedårande att kolla på.

The Storytellers – Lyssna med MarkizBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Markiz
Annons