Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Paret har varit gifta i 91 år – så lyckades de förändra sina liv

28 okt, 2022 
AvStina Meyerson
FotografBBC News/Youtube
Par gifta i 91 år
Zechariah och Shama’a var båda föräldralösa, hemlösa och mycket fattiga när de träffades som barn. I dag har lyckan vänt och det kärleksfulla paret har nu varit gifta i 91 år – och hittills fått hela 64 barnbarn och barnbarnsbarn.
Annons
9 kändispar med stor åldersskillnad - som du kanske inte känner tillBrand logo
9 kändispar med stor åldersskillnad - som du kanske inte känner till

När Zechariah och Shama’a möttes hade de båda förlorat allting. Båda var föräldralösa och hade blivit lämnade att leva i fattigdom i Yemen.

De var bara barn när de behövde gifta sig med varandra; Zechariah var tolv och Shama’a tio år gammal. Enligt BBC tvingades de att gifta sig så unga för att de var föräldralösa och annars skulle förlora sin tillhörighet med det judiska samfundet i landet.

Men trots att de träffades under så hemska förhållanden har deras svåra barndom slutligen mynnat ut i en fin kärlekshistoria. De fann nämligen både stöd, hopp, trygghet och kärlek i varandra.

Från övergivna barn till livskamrater

Zechariah och Shama’a hade flera tuffa år framför sig och behövde kämpa sig igenom många svårigheter.

– Vi har inte haft det lätt i livet. Vi har lidit. Det finns inget värre än det vi har behövt utstå, säger Shama’a till BBC.

Efter giftermålet levde de mycket fattigt. De hade inget hem, utan städade ett åsnestall och sov där. När de var i tjugoårsåldern lyckades de flytta från Yemen, där de utöver fattigdomen utsatts för antisemitism och förföljelser på grund av sin religion.

Annons

Efter flytten fick de en ny chans i livet. De lyckades ta sig ur fattigdomen tillsammans och i dag känner de sig tursamma för att de fick träffa varandra.

– Hon är min första och sista fru, säger Zechariah.

Men vad är nyckeln till att hålla ihop så länge? Zechariah och Shama’a tycker sig båda ha haft lyckan med sig, eftersom de fick möta sin själsfrände så tidigt i livet. Men de lägger också vikt vid tacksamhet.

Trots den tragiska bakgrunden lyckades paret hitta en livskamrat i varandra – och de berättar för BBC hur mycket de fortfarande älskar att umgås. I dag har de varit gifta i 91 år och har elva barn ihop, som i sin tur har gett dem 64 barnbarn och barnbarnsbarn.

– Vi har varit tillsammans i många år utan att bråka. Vi är bara glada över att få leva våra liv ihop, berättar Shama’a för tidningen.

Annons