Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Paret adopterade bort sin ena tvilling – behöll andra

07 nov, 2022 
AvAino Oxblod
FotografFacebook, Twitter.
Många föräldrar skulle aldrig kunna välja mellan sina barn – men det var precis vad amerikanska Dawn Voris tvingades göra.
När hon och maken fick tvillingar insåg de att de aldrig skulle ha råd att ta hand om båda barnen, och adopterade bort en av döttrarna.
– Vi försökte hålla våra huvuden över ytan, men det var en väldigt tung tid, säger hon till The Sun.
Annons
Adoption - det här gäller i SverigeBrand logo
Adoption - det här gäller i Sverige

Det var för två decennier sedan som Dawn Voris, i dag 60 år, från den amerikanska delstaten ställdes för ett omöjligt beslut. Hon och maken Clint kämpade för att få det ekonomiska att gå ihop – när Dawn fick veta att hon väntade tvillingar.

Paret visste att Dawn var gravid, och såg fram emot att bli föräldrar, men kände samtidigt en oro för hur de skulle ha råd med ett barn i hushållet. När de under det rutinmässiga ultraljudet fick veta att det dessutom var två foster i magen drabbades de av panik.

– Att få höra barnmorskan säga ”du väntar tvillingar”gjorde att jag hamnade i chock, jag kände hur paniken flödade inom mig. Jag tittade på min make Clint och såg att han tänkte samma sak. Hur skulle vi kunna ha råd med två bebisar, berättar hon i en intervju med brittiska The Sun.

I början av 2000-talet hade paret svårt att betala räkningarna varje månad, och visste dessutom att de riskerade att förlora sina jobb den närmaste tiden. Varje månad fick familjemedlemmar hjälpa dem med pengar.

Annons

Paret försökte komma på vad de skulle göra för att båda barnen skulle få det bra i livet. De bestämde sig för att hålla det hemligt att de väntade just tvillingar – alla i omgivningen trodde att det var ett barn i magen.

– Jag kände så mycket kärlek för båda bebisarna, men jag visste att jag inte kunde ge dem livet de förtjänade. Jag kunde inte äta ordentligt, sova eller fokusera på jobbet, samtidigt som de här två bebisarna växte inom mig.

Bestämde sig för att adoptera bort en dotter

När paret fick veta att båda barnen växte fint och såg ut att må bra i vecka 20 bestämde Dawn sig – hon skulle dela på tvillingarna så att de båda skulle få chans till ett gott liv. Tillsammans med maken började hon leta efter det perfekta paret som skulle kunna adoptera ena dottern. Men det var samtidigt långt ifrån enkelt, och framförallt var det svårt att bestämma vilket barn som skulle få en ny familj.

Annons

– Det var ett omöjligt beslut, och jag visste att jag inte kunde vänta tills de föddes för att bestämma mig. Så jag bestämde att det andra barnet som föddes skulle hamna hos den andra familjen.

I februari 2001 föddes barnen. Först kom Mikayla, och sedan hennes syster Becky. Becky ett fingerat namn i The Suns artikel, hon heter egentligen något annat. Efter några dagar i kuvös hämtades Becky av sin nya familj.

– Det var då jag bröt ihop. Jag ville så gärna behålla henne, att få ha båda mina bebisar. Men pappren var signerade och det var för sent. Det kändes som att mitt hjärta gick sönder.

Dawn försökte fokusera på dottern hon fått behålla, men kunde inte sluta tänka på bebisen hon gett bort. Men hon och Clint höll det hemligt i alla år – fram till december 2020. Då fick Dawn ett meddelande från en agentur som hjälper folk att hitta sina biologiska släktingar. Efter nästan 20 år ville Becky träffa sin biologiska mamma.

Annons

Träffades efter alla år

Rädd för vad Mikayla skulle tycka bestämde sig Dawn och Clint för att träffa Becky själva först en gång. När det mötet hade gått bra och det svarat på alla Beckys frågor kunde de berätta allt för Mikayla. Dotterns initiala reaktion när hon fick höra om sin tvillingsyster var förväntan och glädje.

– Jag hade längtat efter en syster när jag växte upp. Jag minns att jag bad mamma och pappa om det så många gånger. Så att sitta där och höra om Becky var otroligt. Jag kunde bara känna förväntan av att upptäcka att jag hade en tvillingsyster. Jag kände ingen ilska alls över att mamma och pappa hade hållit det hemligt för mig.

Till slut fick Mikayla och Becky träffas, och de var fascinerade av att upptäcka hur mycket de hade gemensamt. Andra i Dawns omgivning var dock inte lika förstående till hennes beslut att lämna bort en dotter.

– De frågade ”Hur kan det vara sant? Varför frågade du inte oss om hjälp?”, berättar Dawn.

I dag har Becky valt att ta avstånd från sin biologiska familj.

Annons