Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Planera budgetbröllop – så minskar du kostnaderna!

18 apr, 2018 
AvFemina
Budgetbröllop - tips för att dra ner på bröllopskostnaderna
Vill ni gifta er utan att bli panka på kuppen? Med de här fiffiga knepen kan ni hålla nere utgifterna.
Annons

Alla som någon gång planerat ett bröllop kan skriva under på att kostnaderna har en tendens att skena iväg – och att det som från början kändes som en rimlig budget ofta måste höjas gång på gång. Men det går att få ett vackert, stämningsfullt och minnesvärt bröllop utan att ta lån eller spara i flera år. Här är tipsen för dig som vill planera ett budgetbröllop.

Här är 14 smarta sätt att minska bröllopskostnaderna:

1. Använd kontakter

Behöver ni låna en veteranbil att åka till kyrkan i, vill ni ha en solist till vigseln eller beställa en bröllopstårta? Börja med att höra er för i er bekantskapskrets – bland släktingar och vänner kan ni ofta hitta duktiga personer som har möjlighet att ställa upp till en lägre kostnad än om ni kontaktat ett företag. Ni kanske rentav kan utbyta tjänster av olika slag – eller låta hjälpen till bröllopet ersätta en present.

2. Samarbeta med andra brudpar

Många köper en stor mängd dekorationer och andra detaljer som används en gång och sedan hamnar i något förråd. Genom att snacka ihop er med andra som ska gifta sig kan ni gå ihop om att köpa in ljusstakar, sy upp stolsöverdag, förhandla fram mängdrabatt eller dela på fraktavgifter.

Annons

3. Undvik orden ”bröllop” och ”brud”

Företag tar ofta extra bra betalt för tjänster och produkter till bröllop, då de vet att många är villiga att betala lite extra till sin stora dag. Börja därför inte med att fråga efter en brudbukett, bröllopstårta eller bruduppsättning utan ställ mer generella frågor kring kostnaden för ett visst typ av blomsterarrangemang eller en våningstårta. Att det är till ett bröllop kan ni nämna senare – eller kanske inte alls. Detsamma gäller brudklänningar – det finns massor av vackra vita festklänningar (eller någon annan färg!) som passar perfekt till bröllop och kostar betydligt mindre.

4. Gå på loppis – eller fynda på Blocket

Ni behöver inte köpa allt nytt, leta gärna efter detaljer till bröllopet i second hand-butiker, loppmarknader eller auktioner, på köp-och-sälj-sajter på nätet eller i Facebookgrupper. Har ni vintagetema på bröllopet passar det extra bra! Dessutom är det bättre för miljön att återanvända plagg, smycken, dekorationer och serviser som har en historia. Brudklänningar används sällan mer än en gång, så det går ofta att hitta klänningar i nyskick till halva priset.

Annons

5. Jämför och förhandla

Ska ni till exempel hyra 100 champagneglas, så ta inte första bästa uthyrningsföretag utan leta runt, be om tips från vänner, jämför priser och villkor – eller rentav försök att förhandla ner kostnaderna. Dubbelkolla alltid att moms ingår i priserna, annars kan du få en dyr överraskning.

6. Önska er bidrag i present

Om ni levt ihop i några år har ni troligtvis inget behov av en extra brödrost. Har ni en tajt bröllopsbudget kan det då vara en god idé att till exempel önska er ett bidrag till bröllopsresan eller dylikt. Ni kan också ta ut en kuvertavgift, men var då tydliga med att detta ersätter en eventuell bröllopspresent.

7. Undvik högsäsong

Är ni flexibla med bröllopsdatum, så överväg att undvika våren och sommaren, då det är högsäsong för bröllop. Väljer ni att istället gifta er på hösten eller vintern kan ni ofta komma undan lite billigare.

Annons

8. Beställ från utlandet

På sajter som eBay och AliExpress eller i appen Wish kan ni hitta bröllopssaker betydligt billigare än om ni beställt från en svensk webshop eller i butik. Var dock ute i god tid, eftersom det kan ta upp till ett par månader att få hem er beställning. Var också noga med att läsa recensioner från andra som handlat – annars kan det gå som för de här kvinnorna som shoppade klänningar på nätet…

9. Bjud på buffé

En middagsbuffé kostar ofta betydligt mindre än en trerätters middag med bordsservering. Dessutom blir det ett sätt för gästerna att sträcka lite på benen, mingla och prata med varandra, snarare än att bara ha sina bordsgrannar att tala med under en flera timmar lång bröllopsmiddag.

10. Hyr en lokal där ni får ta med egen mat och dryck

Många festlokaler kräver att ni använder deras egen cateringfirma, men många gånger blir det billigare att hyra enbart lokalen och själva hitta en cateringfirma samt – inte minst – köpa in drycken på egen hand. Det går att spara många tusenlappar på att köpa alkohol från till exempel Tysklands bordershop, om ni har möjlighet att göra det.

Annons

11. Skapa egna blomsterarrangemang

Istället för att köpa in dyra buketter till borden, köp snittblommor hos en torgförsäljare och sätt ihop mindre buketter på egen hand. Det krävs inga jättearrangemang, ofta blir det allra vackrast att duka med små brokiga loppisvaser med ett par blommor i varje. Fyll ut med brudslöja och gröna blad. Gifter ni er på sommaren kan ni rentav överväga att plocka vildblommor. Tänk också på att rosor och nejlikor är ofta betydligt billigare än pioner och ranunkler.

2. Se över gästlistan

Behöver ni verkligen bjuda den där gamla klasskompisen ni inte längre umgås med – eller den avlägsna släktingen ni bara träffar vart tredje år? Håll gästlistan till de som står er närmast så behöver ni inte snåla lika mycket.

13. Skippa desserten om ni har bröllopstårta

Om ni bjuder på bröllopstårta, så låt den ersätta desserten. Då slipper ni också stå med två tredjedelar kvar av den vackra tårtan dagen efter, för att gästerna inte orkade med en andra efterrätt.

14. Sälj allt ni inte längre behöver efter bröllopet

Vill du behålla klänningen av nostalgiska skäl, gör det! Men om ni vet med er att ni aldrig mer kommer behöva 30 ljuslyktor, sälj dem på nätet och använd pengarna till något roligare.

Läs även:

Annons