Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så blir Nobelfirandet 2020

03 nov, 2020 
AvAino Oxblod
AvMalin Collin
FotografTT.

Inget är som vanligt år 2020 – inte ens den anrika Nobelfesten.
På grund av coronapandemin har allt ställts på ända, och firandet ser helt annorlunda ut.
Femina reder ut alla frågor kring vad som gäller för årets Nobelfirande.

Annons
Så blir Nobelfestligheterna 2020Brand logo
Så blir Nobelfestligheterna 2020

Blir det någon Nobelfest 2020?

Nej, tyvärr blir det ingen Nobelfest i år. På grund av coronapandemin har den årliga Nobelbanketten i Statshusets Blå Hallen ställts in. Dessutom kommer den klassiska konserten i Konserthuset att genomföras utan publik.

– Det finns två problem. Man kan inte samlas så många människor trångt bredvid varandra. Och det är osäkert om folk kan resa till Sverige i den utsträckning som de vill, säger Lars Heikensten, som är vd för Nobelstiftelsen.

Jenny Alexandersson, hovreporter på Aftonbladet, har bevakat Nobelfesten i 17 år. Hon beklagar feststoppet, men menar att hälsan givetvis går först.

– Det är så klart väldigt tråkigt. Nobel är ju årets fest och Sveriges största skyltfönster ut mot världen. Skandalerna i Svenska Akademien gav eko över hela världen. Att det försiggick så mycket fuffens i en sådan välrenommerad institution slog ner som en bomb. Det var och är en het potatis för Nobelstiftelsen att hantera, säger hon.

Annons

Har Nobelfesten ställts in förut?

Det är fjärde gången under fredstid som banketten ställs in sedan starten 1901. Den har tidigare ställts in 1907 på grund av kung Oscar II:s bortgång, 1924 för att inga av pristagarna dök upp och 1956 för att Sovjetunionens ambassadör inte var välkommen efter att landet invaderat Ungern, skriver DN.

Vilka har vunnit Nobelpris i år?

Pandemin har inte kunnat stoppa Nobelstiftelsen från att utnämna årets Nobelpristagare. Årets vinnare i de olika kategorierna är:

Fysiologi och medicin: Harvey J. Alter, Michael Houghton och Charles M. Rice, för deras upptäckter av hepatit C-virus.

Kemi: Emmanuelle Charpentier och Jennifer A. Doudna, för utveckling av en metod för genomeditering.

Fysik: Roger Penrose, Reinhard Genzel och Andrea Ghez för för upptäckten att bildandet av svarta hål är en robust förutsägelse av den allmänna relativitetsteorin, samt för upptäckten av ett supermassivt kompakt objekt i Vintergatans centrum.

Annons

Ekonomi: Paul Milgrom och Robert Wilson, för förbättringar av auktionsteorin och uppfinningar av nya auktionsformat.

Litteratur: Poeten Lousie Glück.

Fredspriset: Världslivsmedelsprogrammet.

Vinnarna av Nobelpriset i ekonomi.

Hur får Nobelvinnarna sina priser?

Bara för att festen är inställd betyder det inte att det inte blir något Nobelfirande alls. Pristagarna kommer hyllas, och det kommer bli en tv-sänd Nobelkväll, där detaljerna inte är släppta än.

– I Sverige är så mycket kring priset upphängt i festligheterna, men ute i världen är priset det viktiga, säger Lars Heikensten.

Blir det Nobelfest nästa år?

Frågan är hur Sverige ska lyckas borsta av sig både skandaldamm och coronakrisens festuppehåll och få Nobelfesten att resa sig igen?

– Jag tror man måste satsa stort nästa år och göra banketten extra festlig. Jag hoppas att hela kungafamiljen är samlad, även prinsessan Madeleine och Chris O’Neill, som ju bor utomlands. Jag ser sprakande fyrverkerier, glassbomber i flera våningar och ett återförenat Abba sjungande i den stora trappan i Blå Hallen. Ett extraordinärt Nobel borde kunna lyfta både status och förtroende, säger Jenny Alexandersson.

Annons