Smakerna som är gjorda för julen
Slå på ljud

Julen närmar sig med stormsteg, och med den kommer en mängd beslut som ska tas. Vilka ska man fira med, på vilket sätt, och var ska man vara? Frågor som vanliga år kan vara nog så svåra att svara på – men som i år, med coronapandemin härjande i landet, är extra problematiska.

Många familjer samlar hela släkten, gamla och unga, hemma hos kanske farmor eller morfar, för att fira den mysiga högtiden i december.

Men hur ska man egentligen bära sig åt i år? Än har Folkhälsomyndigheten inte kommit med några tydliga rekommendationer kring julen. Men på måndagens presskonferens – där statsminister Stefan Löfven skärpte restriktionerna kring folksamlingar på allmän plats ytterligare – konstaterade generaldirektör på FHM, Johan Carlsson, att man ska återkomma med besked i god tid före jul.

Samtidigt vill man inte slå fast något för tidigt.

– Vi vill vara tidigt ute, å andra sidan vill vi vara så pass sent ute att bedömningarna gäller över julen, sa Johan Carlson på presskonferensen.

Stefan Löfven: Vårt beteende påverkar hur vi kan fira jul

Tidigare under hösten plockade man bort de restriktioner som fanns kring personer över 70 år, och alla försiktighetsåtgärder gäller numera i alla åldersgrupper. Med det sagt är många äldre och sjuka i riskgrupp för coronaviruset, och riskerar att bli sjukare än de som är unga och friska.

Även om regeringen inte lagligt kan bestämma om folk ska ha stora hemmafester eller släktmiddagar eller inte, så har Stefan Löfven varit tydlig med att det inte är läge för några stora sociala sammankomster – och risken finns så klart att det gäller även i jul. I början av november sa statsministern att det är hur vi beter oss nu som kommer göra skillnad för hur samhället ser ut i slutet av december, och vilka möjligheter det finns att fira jul som vanligt.

– Utvecklingen går åt fel håll. Läget är mycket allvarligt. Det var mycket vi gjorde rätt i våras. Det vi gör nu avgör hur och om vi firar Lucia, hur vi firar jul, sa han på en presskonferens fjärde november.

Läs mer:

Motreaktionen till Black friday – företagen som skänker pengar

Psykologen: Må bättre – börja julpynta nu

Nya restriktionen: Max 8 personer på allmänna sammankomster

Mest läst